Közélet

2017.04.23. 18:50

Ami szükséges, itt van, ami még hiányozna, megteremtik maguknak

Egerszalók és Kerecsend között fekszik egy alig 650 lelkes falu. Nyáron sokszorosan több itt az idegen, mint a helybeli. A helyiek sokat remélnek a környékbeli fürdők fejlődésétől.

Sike Sándor

A település kicsit „köztes” helyzetben van, hiszen épp félúton helyezkedik el Egerszalók és Kerecsend között. Számos helybelit faggatunk, akik szinte egyöntetűen azon a véleményen vannak, hogy Eger, az ott lévő munkahelyek továbbra is a fő megélhetési forrást jelentik a demjénieknek. Ugyanakkor a fürdő megjelenése új lehetőségeket nyit a falubeliek számára helyben is. Pontosabban nem is egy fürdőről van szó, hiszen Kerecsend felől a frissen épült tófürdő, Szalók irányából pedig a szabadtéri, valamint a barlangfürdő öleli keblére a 643 lelkes falut. Azt, hogy a település mára fürdő- és üdülőfaluvá nőtte ki magát, az elmúlt évi ötvenezer vendégéjszaka bizonyítja. Szezonban akár többszöröse lehet a vendégek száma a településen, mint az itt élőké.

Ha már a megélhetés, a munka világa jött szóba, Nádasdi János alpolgármester az, aki a közmunkát felügyeli a helyhatóság részéről. Elmondja: 6-7 embert foglalkoztatnak most, akiknek a munkája igen hasznos. Neki, tősgyökeres demjéninek van rálátása a múltra. Szerinte az egyik legjobb téesz működött itt és nyolcosztályos iskolájuk is volt. Valamikor húsz-harminc fős évfolyamok voltak, de elkezdett fogyatkozni a falu, s ilyen körülmények között nem volt lehetőség megtartani a tanintézményt. Mindenesetre, ha egy kívánsága teljesülhetne, akkor az az iskola épületében – ami ma közösségi ház – létrehozott szabadtéri központ lenne.

Fodor Géza polgármester mindehhez hozzáfűzi: még az előző rendszerben született politikai döntés a téeszek egyesítéséről, akkor a szövetkezet az egerszalókival egyesült, közigazgatásilag pedig Kerecsendhez csatolták a falu tanácsát. Az önállóságukat időközben visszanyerték, és remény van arra, hogy a lakosság száma gyarapodni fog, hisz jönnek ide letelepedni fiatalok. Az óvoda teljes létszámmal működik, csupa helybeli gyermek jár oda. No és fontos, hogy a falu szerves része az Egri borvidéknek. A szőlő és a bor fontos megélhetési forrás.

– A legnagyobb reményeket természetesen a bennünket körbevevő fürdők adják. Élnünk kell a lehetőséggel – teszi hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Bármelyik irányból érkezzünk is Demjénbe, fürdő mellett vezet el az utunk. Meghatározó az idegenforgalom Fotó: Berán Dániel
[/caption]


Mocsári Balázs: – Kerecsendről költöztünk azt követően, hogy két gyermekünk is ide járt óvodába. Tetszett, hogy barátságos, befogadó a környezet, s nagyobb összetartás van az emberek között, mint máshol. Vállalkozók vagyunk, részben az idegenforgalmi területet is érinti a tevékenységünk. A nyári pezsgés okán nyugodtan nevezhetjük üdülőfalunak Demjént.

Staut Eszter Antónia: – Talán kicsivel több közösségi térre lenne még szükség. Egyébként a falut, ahol születésem óta lakom, nagyon szeretem. Mindig van mit alakítani, fiatalítani, s ez rendre meg is történik. Nekem a lelkem része is a település. Biztosítja a munkámat, a szórakozást, a társaságot is. Ami számomra kell, vagy szükséges az életemhez, az itt van, együtt van.

Török Ferenc: – Turisztika, természetvédelem, hagyományőrzés, e területeken dolgozom civil szervezetekben. Utóbbi egyik fontos eleme a lakodalomhoz köthető. A vőfélytalálkozónak már korábban híre volt, ehhez kapcsoltuk most a lakodalmast is. Magam is vőfélykedem. Örömet okoz mindez számomra. Demjén szerintem apró település, nagy lehetőségekkel.

sokat remélnek a környékbeli fürdők fejlődésétől. Sike Sándor Bármelyik irányból érkezzünk is Demjénbe, fürdő mellett vezet el az utunk. Meghatározó az idegenforgalom Fotó: Berán Dániel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!