Kultúra

2017.05.06. 17:24

Bodag, töltött káposzta, lecsó és oldalas: újra Gipsy Cooking Night

Víz, só, liszt, élesztő, sütőpor vagy szódabikarbóna az összetevői, és amik még nagyon fontosak, hogy melegen vizes konyharuhába kell csavarni, hogy puha maradjon, és sosem szabad vágni, csak törni.

Juhász H.

Ha még nem ismertek volna rá, eddig a bodag „titkos” összetevőit olvashatták Buri Evelin, az Eszterházy Károly Egyetem Roma Szakkollégiumának tagja tolmácsolásában, akivel az eheti Gipsy Cooking Nighton találkozhattunk.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Töltött káposztát, lecsót is kínáltak a bodag mellé Fotó: Huszár M.
[/caption]

A rendezvényt már évek óta, félévenként megszervezik a szakkollégium tagjai, ezzel népszerűsítve a roma gasztronómiát és a roma kultúrát. A legtöbb alkalommal maguk a hallgatók készítik – többnapos közös munkával – a legjellegzetesebb roma ételeket. Ez alkalommal, a konferenciával egybekötött gasztronómiai esten a már említett bodag mellett töltött káposztát, lecsót és oldalast kóstolhattak a rendezvény résztvevői, a hallgatók rövid prezentációját követően, melyben szintén az étkezési szokásaikat „tálalták”.

– Úgy gondolom a Cooking Nigt remek teret ad a kötetlen beszélgetésekhez. Először a gasztronómiánkról, ezen túl pedig rólunk is képet kaphatnak a vendégek – fogalmazta meg gondolatait Evelin, akit arra kértünk, emelje ki, mitől lesznek a magyar ételek a roma gasztronómia sajátjai.

Elmondta, hogy rengeteg olyan specialitásuk van, mely igazán „romássá” teszi ételeiket. Az egyik ilyen, véleménye szerint az étkek fűszerezése, vagy épp az, hogy a bab kiemelt szerephez jut gasztronómiájukban. Olyannyira, hogy náluk közkedvelt a sokak számára talán furcsának tűnő babos tészta.

– Ilyen, számunkra fontos alapanyagok még a káposzta, vagy a belsőségek. A magyar konyhától kissé eltérő az is, hogy mi tyúkból is készítünk gulyást – sorolta az érdekességeket Buri Evelin. Ételeiket a tálalásnál sosem aprózzák el, nagyobb adagokban szervírozzák azokat, akár a családi étkezéseknél. Végezetül arra kértük hogy ajánljon egy ételt.

– A lecsót ajánlom bodaggal, akár húsos változatában is. Ez az étel bármelyik napszakban kitűnő: reggelire, ebédre vagy akár vacsorára is – fűzte hozzá Buri Evelin. A Cooking Night­on fiatalok és idősebbek, romák és magyarok együtt kalandozhattak a gasztronómia világában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!