Kultúra

2017.05.07. 08:02

A növényi alapú táplálkozás Egerben is egyre népszerűbb

Sokan úgy gondolják, hogy a gasztronómia igazi színét a húsételek adják, ám valószínűleg még nem tapasztalták meg, milyen változatos és a valóban színes tud lenni a vegetáriánus és a vegán konyha. Lónyai Zoltán, a Govinda Vegetáriánus Étterem séfje vezeti be a Hírlapot a hús nélküli ételek izgalmas világába.

Verebélyi Márta

 – Krisnahívő szerzetesek ellátására még az 1990-es években hoztunk létre Egerben egy konyhát, amire a nem Krisna-hívők is felfigyeltek – mondja el Lónyai Zoltán séf. – Az indiai ételek messze földön híresek, elsősorban én is ilyen fogásokat készítek.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Lónyai Zoltán, a Govinda Vegetáriánus Étterem séfje változatos és egészséges ételeket varázsol az asztalra Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Zoltán vegetáriánus, vegán és lakto-vegán ételeket varázsol az asztalra: húst, halat és tojást egyáltalán nem használ, tejtermékeket azonban igen. Az általa kigondolt, létrehozott fogások egészségesek, helyben termesztett alapanyagokat tartalmaznak. Saját készítésű és helyi manufaktúrák sajtjaival, egyéb tejtermékeivel dobják fel egyes menüjeiket, sőt, a fűszernövényeket is helyben szerzik be.

– Oltáron, áldozat gyanánt is felajánljuk az ételeket, így azok karmamentesek (a karma az egyén cselekedeteinek összessége, amelyek meghatározzák a sorsát – a szerző), a testre és a lélekre egyaránt kedvező hatásúak. Friss ételeink között van indiai menü, egytálétel és desszert is. A főételeket a fűszerezés teszi igazán különlegessé, hiszen zsiradékban – mint kókuszzsír, vaj, olaj – pirítjuk meg a friss fűszereket, és ebbe tesszük az alapanyagokat, a zsenge zöldségeket. Köretként reform gabonákat, például bulgurt, hajdinát, kölest, jázminrizst kínálunk. Olaj nélküli sütőben főzünk, gőzzel. Indiai ételeken túl nemzetközi, magyar fogásokat is tálalunk. Nálunk azonban például a töltött káposzta nem húst, hanem valamilyen húspótlót – mint szóját – tartalmaz. Gabona- és mandulatejet is használunk, az ételek többsége teljes kiőrlésű búzaliszttel készül, bizonyos édességeinket pedig nem répacukorral, hanem mézzel, steviával vagy nádcukorral édesítjük. A többség a piskótát nem tudná elképzelni tojás nélkül, mi viszont nem teszünk bele.

Háttérbe szoruló húsfogyasztás?

A növényi alapú étkezés mellett egyre több híres mesterszakás is kiáll, például Jamie Oliver, aki szerint a jövő ez a táplálkozás. Az ő és a csapata által közzétett receptek egyharmada vegán, de a séf maga is követi a trendet. Számos vegetáriánus híresség akad: Paul ­McCartney, Sting, ­Richard Gere, Shania Twain. A vegetáriánus és a vegán azonban nem szinonimái egymásnak, hiszen míg az előbbi tejtermékeket, tojást, halat is fogyaszthat, az utóbbi csak növényi alapú termékeket használ ételeiben. Ez az étkezés a szervezetnek és a környezetnek is kedvez.

Zoltán fogásai nem csupán színesek, változatosak, de egészségesek is. Ezeket pedig igyekszenek megosztani az Ételt az Életért program keretében rászorulókkal is, akiknek finom főzelékeket és egytálételeket kínálnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!