Közélet

2017.05.09. 07:45

Elképesztő erejű forgószél pusztított a Mátrában - Fotók

Ismét rombolt az időjárás a Mátrában, Recsk és Sirok közt. A kár jelentős, első becslések szerint is több tízmillió forint.

Hliva Éva

– A havazás miatt kidőlt fák, gallyak eltávolítása még most is folyamatos. A viszonylag magasabban fekvő turistautakon keletkezett igazán kár, de ezeket már felszámoltuk. Most már csak az alsóbb rendű turista- és az erdészeti utakon dolgozunk – magyarázza Somay Gergely, a Parádfürdői Erdészet erdészetvezetője, miközben beszállunk a terepjárójába, hogy megnézzük, milyen károkat szenvedett az erdő az áprilisi tél miatt. Ahogy a Kékeshez vezető erdészeti főfeltáró útra bekanyarodunk, a hegyoldalon jól látszanak, hogy gyökerestől borultak ki a fák. A vezető mondja is: ez az út is járhatatlan volt.

Csak tapasztalt turisták menjenek a Mátrába!

– Az elmúlt hetekben azon munkálkodtunk itt is, hogy megtisztítsuk az utakat. Már minden közút és főbb turistaútvonal tiszta, de az esős időjárás miatt csak a nagyon tapasztalt turisták induljanak most a Mátrába – hívja fel a figyelmet.

Bár nagy pusztításnak tűnik az út melletti kidőlt fák látványa, a megrongált kerítés, Somay Gergely arról beszél, hál’ istennek az erdészetükben nem volt annyira jelentős kár a hó miatt, mint a Bükkben.

Motorfűrész és egy LKT munkagép is dolgozik az úton, amikor odaérünk. Több rönkfa sorakozik szépen a szélen, ezeket később elszállítják. Nem maradunk sokáig, az erdészetvezető új irányba hajt.

– Tapasztaltam már egyet s mást, de ilyet még én sem láttam! – közli sokatmondóan Somay Gergely, miközben kis idővel később bekanyarodunk az úgynevezett Csikójárási erdőrészbe. Az út egy darabig járható, itt is épp láncfűrésszel vágják ketté a kidőlt fát. Várunk keveset és indulunk tovább, az erdei út sáros, és nehezen megy még a négykerék meghajtású autó is. Azt fejtegeti kísérőnk, hogy a felázott talaj miatt már csak az hiányozna, ha egy hevesebb szél jönne, akkor az biztos újabb károkat okozna. Megállunk. Gumicsizma kötelező. A letarolt részhez egy fenyőkkel kidőlt úton kell átverekednünk magunkat.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A kár jelentős, első becslések szerint több tízmillió forint Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

Ötezer köbméter faanyag veszett kárba

– Ez is mind a múlt heti forgószél nyoma – mutat végig az erdőrészen. Mint a katasztrófafilmekben, úgy ágaskodnak a derékban szálkásra tört, méretes bükkfák megmaradt törzsei. Némelyik gyökerestül kicsavarva hever a földön.

– Nyolcvan-, százéves bükkfákat csavart ki a szél, hihetetlen, micsoda erő kellett ehhez – sóhajt nagyot, miközben odalép egy megmaradt fatörzshöz. Már messzebbről, a 24-es főútról is jól látszik, a hegyoldalban pusztítást történt, de itt olyan a terület, mintha csak egy szalmabálát fújt volna szét szél. Első becslésre ötezer köbméter faanyag veszett kárba tízhektárnyi területen, de vannak kisebb károk is, van, ahol foltokban tett kárt a tornádó. Megtudjuk: a terület így nem maradhat.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Bíznak benne, hogy csak minimális mértékben kell mesterségesen új fákat telepíteni Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

– Vegetációs időszak van – tudatja –, nehezebbek a körülmények, hisz szálkásan törtek a fák. Először az idevezető utat kell megtisztítani, aztán a faanyag összetermelése kezdődhet. Vannak természetes újulatok a fák alatt, bízunk benne, hogy csak minimális mértékben kell mesterségesen újakat telepíteni ide.

A Mátrafüredi Erdészet kárfelmérése

Dudás Bélától, a Mátrafüredi Erdészet vezetőjétől megtudtuk: immár minden turistaút járható, jelenleg a károk felmérését végzik. – Először az Országos Kéktúra-útvonalat tisztítottuk meg, de már az összes túraút járható – közli. – Az elsődleges jelentések szerint a legjelentősebb kár a fagyás, amely az 500 méter fölötti tölgyeseket érinti. Itt százszázalékos az elfagyás. A dőlés és a törés is jelentős károkat okozott. A legproblémásabb azonban a fiatal erdőkben keletkezett kár a hónyomás miatt. Ezek a fák súlyos alaki hibával terheltek. Első lépésként megvárjuk a vegetációs időszakot és megnézzük, hogy ősszel mennyire tudtak helyre jönni. Amelyek meghajolva maradtak, állománynevelési eljárással, ritkítással, a legcsúnyábban meggörbült törzsek eltávolításával megpróbáljuk javítani a helyzetet.

Letarolta az erdőrészt az elképesztő erejű forgószél Fotó: Czímer Tamás A kár jelentős, első becslések szerint több tízmillió forint Fotó: Czímer Tamás Bíznak benne, hogy csak minimális mértékben kell mesterségesen új fákat telepíteni Fotó: Czímer Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!