Kék hírek, bulvár

2017.05.10. 07:55

Kábítószeres fiatalok törtek-zúztak a temetőben? - Fotók

Hat síremlék rongálódott meg a borsodnádasdi temetőben a napokban, köztük a balatoni Gál Józsefné férjének csaknem félmillió forintért két éve állíttatott sírkertje.

Barta Katalin



Az özvegy megkereste a Heolt, s elmondta, a nyugdíjából nem telik a helyreállításra, s a helyi önkormányzattól remél segítséget. Egyelőre rendőrségi nyomozást folytatnak annak kiderítésére, vajon bedrogozott fiatalok törtek-zúztak-e a kegyhelyen, vagy természeti csapás idézte elő a károkat. Szóba került a vagyon- és felelősségbiztosítás kérdése is.



A rendőrség nyomoz, s egyelőre azt sem tartják kizártnak, hogy a vihar okozta a károkat. Gál Józsefné balatoni olvasónk itt temette el két évvel ezelőtt a férjét , aki váratlanul hunyt el szívinfarktusban. A veszteséget azóta sem tudta feldolgozni az özvegy. A sírkertben csaknem félmillió forintos emlékművet állított szeretett férje emlékére, amit rendszeresen látogat. Megtakarított pénzét fordította a végső nyughelyre, ám a múlt hét végén szörnyű hírt kapott. Arról értesítették, hogy a temetőben szombatra virradóra ismeretlen tettesek hat síremléket szétvertek, köztük a párjáét is.
Elmondta, a 73 ezer forintos nyugdíjából nem telik újra, épp ezért a fenntartó önkormányzattól remél segítséget.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A szétzúzott síremlékek látványa felkavaró. A hozzátartozókat és a faluban élőket is feldúlták a történtek Fotó: Ládi László
[/caption]

Megkérdeztük Kormos Krisztiánt, a nádasdi polgármestert, mi is történt valójában, mit tapasztalt a helyszínen. Közölte, szombat reggel értesítette a temetőgondnok, hogy az éjszaka folyamán hat síremlék sérült meg.

– Idegenkezűség jeleit nem tudtuk megállapítani, ezért azonnal hívtuk a rendőrséget – sorolta a településvezető. – Ózdról gyorsan megérkeztek, helyszíneltek, felvették a jegyzőkönyvet. Hétfőn a károsultak egyike is megkeresett a hivatalban, azt sürgetve, hogy az önkormányzat térítse meg a kárt, ám ez nem ilyen egyszerű. Az önkormányzati ingatlanokra, területekre van érvényes vagyon- és felelősségbiztosításunk, ami a temetőre is kiterjed, de mivel felmerült a bűncselekmény gyanúja, az ilyenkor szokásos ügymenetet követjük. Megvárjuk a rendőrségi vizsgálat eredményét. A helyszínen látottak alapján nem kizárt, hogy néhány bedrogozott fiatal randalírozott a temetőben, ám erre egyelőre nincs bizonyíték.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Vizsgálják, mi okozta a sírok megrongálódását Fotó: Ládi László
[/caption]

Megkerestük a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjét is. Janasóczki Attila r. alezredes érdeklődésünkre annyit közölt, hogy az Ózdi Rendőrkapitányság a Büntetőeljárási Törvény 172/A. szakasz (1) bekezdése alapján feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek keretében vizsgálja a körülményeket (a sírkövek rongálódásának lehetséges okát, idejét, módját). Körülbelül két hét múlva várható a nyomozás végeredménye, akkor dől el az is, hogy miként folytatódik – ha folytatódik egyáltalán – a bíróságon az eljárás.

Biztosítási szakemberektől arról is érdeklődtünk, mit tehet a károsult az ilyen esetekben. Elmondták, több társaságnál is köthető kiegészítő biztosítás nagy értékű síremlékekre, bár erről viszonylag kevesen tudnak. Tény, hogy az elmúlt időszakban az ismétlődő temetői rongálások miatt megélénkült a kereslet erre a módozatra.

Az általános tapasztalat viszont az, hogy a fenntartó vagy a sírkert tulajdonosa ezen esetekben nem vállalja a kár megtérítését, lévén, nincs miből. Ha élnek még az elhunytak hozzátartozói, a helyreállítás az ő zsebüket terheli. A temetők védelme országszerte gondot jelent. Éjszaka a nagy kiterjedésű kegyhelyeket őrizni nehéz, s valljuk be, kevesek is vállalkoznának erre. A térfigyelő kamerák felszerelése a környéken segíthet, ám a ligetes, fás környezetben ez sem jelent tökéletes megoldást. Az is tény, hogy azokon a településeken, ahol a lakosokban a vallásos szemlélet erősebben gyökerezik, ahol az elhunytak látogatása szinte heti rítus, jobban figyelnek a kegyeleti helyek állapotára. Ám ahol a bevándorlók száma megszaporodott, nincsenek helyi kötődések, gyakrabban fordulnak elő rongálások.

Heves megyében Tarnaszentmiklóson 2011 októberében egy 64 éves helyi lakos döntött ki a temetőben régi síremlékeket, a rendőrség elfogta, az illető beismerte a tettét. Gyöngyösön a zsidótemetőben 2015 áprilisában három fiatalkorú mozdította el sírok fedelét, gyalázott meg csontokat.

Ki és miért vetemedhet ilyen gazemberségre?

Az általunk megkérdezett pszichológus szerint azok a fiatalok, akik képesek egy temető nyugalmát feldúlni, nemcsak a terjedő, tudatmódosító drogok miatt képesek ilyen tettre. Még mindig jellemző, hogy igyekszünk tudatosan távol tartani magunkat a halál képétől. Pedig ez is az élet része, épp úgy, mint a keresztelő, az esküvő, a temetés. A szülők sokszor óvják a gyermekeiket, jellemző lehet az is, hogy 10-12 évesek nincsenek ott a nagyszülő temetésén, nehogy „lelki sérülést szenvedjenek”, miközben este erőszakfilmeket néznek. A kicsik nem tanulják meg elég korán a kötődést elhunyt szeretteikhez. A halál, a halál utáni sírgondozás idegenszerűvé válik számukra, így aztán azt is képtelenek lesznek felfogni, miért követnek el azáltal kegyeletsértést, ha mások hozzátartozóinak sírját megrongálják.

A szétzúzott síremlékek látványa felkavaró. A hozzátartozókat és a faluban élőket is feldúlták a történtek Fotó: Ládi László Vizsgálják, mi okozta a sírok megrongálódását Fotó: Ládi László -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!