Közélet

2017.05.10. 11:20

Természeti katasztrófát hozott az április a Bükkben

A 40 éves Bükki Nemzeti Park történetében eddig nem tapasztalt természeti katasztrófa történt idén áprilisban a Bükkben.

HEOL

Az utóbbi időben egyre enyhébb tél végi időjárás észrevétlenül fordult tavaszba. Az ilyenkor megszokotthoz képest aszályosabb volt az időjárás, hosszabb ideig nem hullott csapadék. Ezt pótolta a természet áprilisban, egyszerre, hó formájában - tájékoztatta a Heolt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

Közölték: az április 19-én lehullott óriási mennyiségű hó nem csak az itt élő embereket érte váratlanul, hanem a Bükk már tavaszi lombba borult erdeit is. A vizes hó jobban megtapadt a kilombosodott fák ágain, melyek a nagy terhelés alatt letörtek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A folyamatos havazás okozta hatalmas súly miatt gyökerestől fordultak ki a fák Fotó: Beküldött
[/caption]

A közutak egy éjszaka alatt járhatatlanná váltak, egész települések lettek megközelíthetetlenek, megszűnt az áramellátás. Április 20-án reggel a Katasztrófavédelem a Természetvédelmi Őrszolgálat segítségét kérte a rendkívüli helyzet megoldásában. Igazgatóságunk munkatársai napokon keresztül, megfeszített erővel vettek részt a kárelhárítási mukálatokban és az utak szabaddá tételében. A nagy mértékű dőlések miatt jelenleg még azt sem tudjuk, hogy pontosan hol és mekkora mennyiségű fát, erdőt érint ez a hótörés.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Néhol egész erdőrészek dőltek le Fotó: Beküldött
[/caption]

Kiemelték továbbá: a beköszöntő hideg időjárás, a sok kidőlt fa és a nagy mennyiségű hó jelentős problémát okozott jónéhány korán költő madárfajnál és ezek élőhelyein is. Míg az erdő néhány héttel ezelőtt madárdaltól volt hangos, a későbbiekben leesett hóval borított tájon szinte néhány éneklő erdei pintyen és feketerigón kívül nem lehetett hallani semmit, csendes volt az erdő.

A már a fészkeken kotló énekes-, fekete- és léprigók utódai elpusztultak, ugyanígy a már fiókás cinegék költése is meghiúsult sok helyen. Ennek oka az, hogy a havas területen nem volt lehetőségük megfelelő mennyiségű táplálékot keresni. Az örvös légykapók táplálék hiányában lehúzódtak a hegység hóval nem borított területeire. Ezeknél a fajoknál feltehetőn pótköltések lesznek csak, amennyiben a későbbiekben lesz megfelelő mennyiségű táplálék számukra. Megtudtuk: ez jelentős hatással lesz költőállományukra is a hegységben.

A nagyméretű gallyfészkekeben költő fajok esetében több helyről van információnk, hogy a már lakott egerészölyv vagy holló fészek kidőlt, emiatt fiókák és tojások pusztultak el. A hó mellett komoly problémát jelent, hogy 6-700 méteres magasság felett szinte az összes lomb lefagyott a fákon, így az énekesmadarak táplálékbázisa veszélybe került, mivel a táplálékuk jelentős részét kitevő hernyók a lombhoz kötődnek. Amíg újból ki nem hajtanak ezek az erdők, az énekesmadarak számára csak minimális táplálék lesz elérhető, így sajnos költésbe sem fognak addig kezdeni.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A közutak egy éjszaka alatt járhatatlanná váltak, egész települések lettek megközelíthetetlenek Fotó: Beküldött
[/caption]

Az igazgatóség közölte: a közutak, erdei utak, turistautak, valamint az erdőben található épületek felszabadítása, kármentesítése hosszú időt vesz igénybe, az erdőtömbök belsejében keletkezett hótörések fölvételezése pedig csak ezután lesz lehetséges. Ezért amíg ez a feladat nem fejeződik be, addig nem lehet pontosabb információt tudni sem az erdők belsejében futó utak, turistautak állapotáról, sem pedig mindezek természetre gyakorolt hatásáról.

A károk teljes felméréséig csak alapos tájékozódás után érdemes a Nemzeti Park erdeiben sétát, túrát tervezni. A Bükk jó néhány kiépített tanösvénye biztonságosan járható, de a turista utak jórészén balesetveszélyes, néhol akár életveszélyes is lehet a túrázás - hívták fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!