Közélet

2017.05.20. 14:07

Kikapcsolódás, sport és fejlődés a nyáron

Nem kell unatkozni, számos tábor vár a megyében.

Hliva Éva, Juhász Henrietta

Már most érdemes a szülőknek és gyermekeiknek utánajárni, hogy milyen lesz az idei nyári táborkínálat. Ebben nyújtunk most segítséget, felkutattuk az egri és gyöngyösi lehetőségek egy-egy kis szeletét.

Alig több mint egy hónap maradt hátra az idei tanévből az általános és középiskolások számára is. Az óvodások ugyan még kicsit tovább maradhatnak, de hamarosan az ő szüleiknek is el kell gondolkoznia azon, idén nyáron milyen táborokba íratják be a gyermekeket, hogyan oldják meg a felügyeletet. A megyeszékhelyen a kínálatra senkinek sem lehet panasza: tánc, sport, vagy nyelvi, kézművestáborok közül válogathatnak.

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ évek óta külön kiadványban foglalja össze kínálatát. Táborvezetőik tapasztalt szakemberek, akik vagy évtizedek óta szerveznek hasonló eseményeket, vagy egyébként is foglalkoznak gyermekekkel: pedagógusok, szociálpedagógusok, közművelődési szakemberek, művészeti ágban tevékenykedők. Gazdag kínálatukban megtalálhatóak az alkotó és művészeti napközik mellett, sport-, utazó-, nyelvi, színjátszó, természetismereti napközik, de vannak vidéki helyszíneiken bentlakásos táboraik is. Összesen 22 féle programot hirdettek meg, de ezekből van, ami iránt már most nagy az érdeklődés. A legtöbb a 7–14 éves korosztályra szabott napközi, de van óvodásoknak való, sőt felnőtteket is várnak az alkotóművészeti táboraikba.

Kristonné Erdei Mária, az Egri Kulturális és Művészeti Központ munkatársa elmondta: igyekszenek a művészet minden ágát felvonultatni a kínálatukban, s külön figyelnek a korosztályok érdeklődési köreire is.

– Tudjuk, hogy a szülők szeretnék nyaranta biztos kezek között tudni gyermekeiket, ehhez próbálunk mindenki számára elérhető kínálatot nyújtani. Táboraink között van olyan, melynek már évtizedes múltja van, de mindig vannak újak is. Létszámukat tekintve eltérőek: természetesen egy nyelvi csoport hatékonyabb, ha csak mondjuk 15 gyermek vesz részt benne. Persze előfordul, hogy a nagy érdeklődést látva emelünk a kereten – nyilatkozta Kristonné Erdei Mária.

Edző-, sport-, tánc-, lovas-, kézműves- és nyelvi táborok is várják Gyöngyösön és környéken a gyerekeket a nyári szünetben. A legtöbb táborba a szünidő kezdetétől már mehetnek is a fiatalok, és persze vannak már jól bejáratott, több éve teljes létszámmal megtöltött turnusok. A gyöngyösi állatkert tábora igen népszerű, érulta el kérdésünkre Barczai Henrietta tulajdonos.

– A gyerekek nagyon szeretik az állatok etetését, gondozását, de a tábor keretein belül kézműveskedésre is van lehetőség és természetesen mindig tanulnak is a gyerekek az állatokról – mondta.

Angol nyelvi tábor is több korosztálynak, több turnusban indul már évek óta a városban. Az óvodásoknak is szerveznek tábort, ebben az esztendőben az utazás témakörét járják körbe.

– Megismerkedünk az összes járművel, megnézzük együtt a tűzoltóautót, énekelünk, farmon lovagolunk, utazunk vonaton és buszon, illetve mindig kézműveskedünk is. A táborban mindemellett napi kétszer negyvenöt perces angolfoglalkozásokkal és angol körjátékokkal színesítjük napjainkat – fogalmazott a Heolnak Varga Enikő, a gyöngyösi Helen Doron Nyelviskola pedagógusa.

A testmozgás is nagyon fontos

A sportolni szerető gyerekeknek sem kell messzire, a megyehatáron túlra mennie nyáron. A gyöngyösi Károly Róbert Sportcentrum nyári sportnapközis táborába hatévestől egészen tizennégy éves korig várják azokat a fiatalokat, akik nyáron sem szeretnék hanyagolni a sportot, a mozgást. – Naponta háromszor biztosítunk étkezést, melyből a déli kétfogásos, meleg ebédet jelent – magyarázta Horváth Szilárd a sportcentrum vezetője. – A gyerekek itt mindenféle sportot kipróbálhatnak, sor- és ügyességi versenyeket is rendezünk, rendszeresen túrázunk is velük a Mátrába és a strandolás is állandó része a tábornak – sorolta érdeklődéfünkre a vezető. Természetesen az összeállításunkban bemutatott repertoár csak egy szelete az idei nyári kínálatnak, hiszen a felsoroltak mellett is számos lehetőség várja a kicsiket és a nagyobbakat egyaránt.

Egerben (képünkön) és Gyöngyösön is megannyi tábor közül válogathatunk Fotó: Berán Dániel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!