Közélet

2017.05.23. 13:15

Megmondom nektek, milyen lesz a nyár

Vajon tényleg hőség és hatalmas viharok lesznek idén nyáron…?

SZ. E.

– Érdekes cikkeket találni arról az interneten, hogy hőség és hatalmas viharok lesznek a nyáron…

– Ezt abszolút meg tudom erősíteni: ezen a nyáron is lesz forróság, de jönnek majd viharok nagy széllel, sőt, abban is biztos vagyok, hogy szeptembertől lehűl a levegő, hisz’ akkor mindig érkezik egy hidegfront – válaszolta egy kis iróniával a hangjában Rázsi András meteorológus, az egri Eszterházy Károly Egyetem Földrajz- és Környezettudományi Intézetének tudományos segédmunkatársa. – Garantálhatom, hogy a nyáron sokkal melegebb lesz, mint télen.

– Mennyi időre lehet időjárást pontosan előrejelezni?

– A meteorológiában nincs 100 százalék. Három napra előre 95 százalék pontossággal tudunk időjárást jósolni, egy hétre körülbelül 75 százalék biztossággal, utána már minden 50–50 százalék, tehát vagy bejön vagy nem. Így a 30 napos előrejelzések is főleg korábbi tapasztalatokon alapulnak. Tudniillik, ha én ma meg tudnám azt mondani, hogy például június 17-én 14 órakor milyen idő lesz a Dobó tér fölött, akkor valószínűleg nem egy 12 éves autóval járnék. Ez nagyon értékes információ lenne mindenkor az építőiparban vagy akár a mezőgazdaságban, de sajnos nem tudjuk megmondani teljes bizonyossággal azt sem, milyen időjárás várható egy hét múlva.

– Ezen a héten azért ugye marad ez a kellemes meleg?

– Kedden és szerdán átszalad fölöttünk egy hidegfront, így némileg visszaesik a hőmérséklet. De nem kell megijedni, ez csak annyit jelent, hogy nem 26, hanem csak 20–22 Celsius-fok lesz. Van esély záporokra, zivatarokra is.

SZ. E. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!