Közélet

2017.05.23. 13:11

Még egyszer a díjakról

A vállalkozókat értesítették a lehetőségekről.

B. K.

Május 22-i számunkban jelent meg a Nincs mese, fizetni kell a kéményekért című írás, amelyben arról számoltunk be, hogy sok megyénkbeli vállalkozót hideg zuhanyként ért a FŐKÉTÜSZ Kft.-tól kapott borsos számla a kéményhasználati díjért. Különösen azokat a kényszervállalkozókat érintette kellemetlenül a csekk, akiknek bejelentett telephelyén semmiféle ipari tevékenység nem folyik.

A cikkünkben megjelentekre reagált Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szövetségének egri származású képviselője, aki egyéb részletekre is kitért mondandójában. Ezek közül a legfontosabb, hogy tavaly decemberben minden érintett vállalkozó jól értelmezhető, írásos tájékoztatást kapott a katasztrófavédelemtől a múlt évben életbe lépett törvénymódosításról. Ebben arra is felhívták a figyelmet, hogy az egyes megyékben mely szolgáltatók végezhetik jogszerűen ezen szolgáltatást és milyen feltételekkel. Megyénkben négy társaság közül választhatnak a vállalkozók. Az új szabályok azt is rögzítik, hogy mely ingatlanok esetében kik végezhetik el az adott kéményseprőipari tevékenységet. Mivel ezek a cégek versenypiaci helyzetben szolgáltatnak, értelemszerűen más- és más díjszabást alkalmaznak. Jó tanács tehát, hogy mielőtt valaki megrendeli a szolgáltatást, alaposan tájékozódjon. Annál is inkább szükség van erre, mert az év végén a katasztrófavédelem szakemberei ellenőrzik, hogy a vállalkozások rendelkeznek-e ezen tanúsítvánnyal. Arra sem árt odafigyelni, hogy számos olyan szolgáltató is felbukkant a piacon, amelyik nem rendelkezik a törvényben előírt tanúsítványokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!