Közélet

2017.05.23. 13:28

Pezsgő élet a kertbarátok körében

Az egri kertbarátok évtizedek óta igazi szakmai közösségként tevékenykednek.

Barta Katalin

A legutóbb bort palackoztak Felsőtárkányban. Az egri Kertbarát Kör Egyesület elődje 1974-ben alakult a hármas jelszó, Kertészkedj! Művelődj! Barátkozz! jegyében. Tagjait máig saját családi szükségletre termelő kiskertművelők alkotják.

Zerényi Endre elnöktől megtudtuk, idén is rengeteg programot szerveznek, s jó pár kalandon is túl vannak már. Május 13-án a borpalackozás fortélyait sajátították el Felsőtárkányban. Szorgalmas, hozzáértő, jó kis csapat jött össze a találkozóra, ahol 81 üveget tároltak be a borpincébe. E palackokat a kör tervei szerint a rendezvényeikre meghívott előadók, vendégek, szakmai útjaikon a vendéglátók ajándék címén kapják. Rendezvényeiken a tombolanyertesek is megkóstolhatják a tagtársaik felajánlott saját termelésű borait. A közösség 1979-től működik a mai Bartakovics Közösségi Házban. Közhasznú egyesületként 2005. február 14-től Kertbarát Kör Egyesület Eger néven működnek.

Önállóvá válásukkal nagyobb mozgásteret, pályázati lehetőségeket élveznek, pénzgazdálkodásuk kiegyensúlyozottá vált, programjaik színvonalasabbak, változatosabbak, színesebbek lettek. A kör kollektívája fennállásának közel 40 éve alatt összetartó, lelkes szakmai közösséggé formálódott. Folyamatos működésüket szakmai előadások, kirándulások, házi versenyek, kiállításokon való részvételek alkotják. Foglalkozásaikat kéthetente hétfőn tartják a Bartakovics közösségi házban.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A kertbarátok rendszeresen szerveznek borkóstolókat, bemutatókat, de ott vannak számos falunapon is Fotó: beküldött
[/caption]

Az egyesület operatív irányítását – Zerényi Endre elnökkel az élen – öttagú, négyévenként választott vezetőség végzi. A közel száz tag Eger és a környező települések kiskertművelőiből tevődik össze. Közösségük erősítését szolgálja, hogy megalakulásuk óta tagjai az Egri Civil Kerekasztalnak, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének is. Eredményes együttműködést ápolnak Eger önkormányzatával is. Önkéntes munkáikkal segítik a város szebbé, gazdagabbá, élhetőbbé tételét. Részt vesznek Eger Ünnepén és egyéb szakmai kiállításokon (Föld napja, Húsvéti Vigalom, Rimaszombati Megyei Mezőgazdasági Kiállítás stb.)

Rendszeresek a házi borversenyek

A kör tagjai tevékenyen részt vesznek a Szép Kertek Szép Környezetben vetélkedő szervezésében, lebonyolításában is. Az egyesület életében immár hagyománnyá vált a házi borverseny és a szellemi totó, s a negyedévente időszerű névnapok közös megünneplése is. Képviseltetik magukat továbbá regionális vetélkedőkön is, így Mezőkövesden a pálinka- és pogácsamustrán, valamint Sajóbábonyban, a szintén pálinka- és borverseny vetélkedőn. Céljaik közé tartozik a tagépítés, fiatalítás, új kapcsolatok kialakítása, illetve a már meglévők ápolása bel- és külföldi társszervekkel.

A kertbarátok rendszeresen szerveznek borkóstolókat, bemutatókat, de ott vannak számos falunapon is Fotó: beküldött -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!