Közélet

2017.05.23. 20:00

A szíve magyar, ám ír is...

Itthon marad, ám a smaragd sziget iránti szeretete sem múlik.

Verebélyi Márta

Az egri Barankovics Márk Írország szerelmesévé vált, mióta majd’ egy évet töltött el a smaragd szigeten. Szíve Magyarországé, ám ideiglenesen az írekhez is visszavágyna.

– Nem tudok szabadulni az ír mániámtól, ezt a legjobb barátaim is jól látják, dolgoztam is Dublinban csaknem egy esztendőt. Egerben találtam meg a számításaimat, de úgy érzem, szeretnék még egy kis időt eltölteni majd az íreknél – vág történetének közepébe Márk, akivel beszélgetve olyan érzésem van, mintha egy született írt kereszteztek volna Petőfi Sándorral…

– Egy hatalmas clonsillai golfpályán voltam konyhai kisegítő. A helyről tudni kell, hogy ott volt Victoria és David Beckham esküvője. Akkor egy ismerősömhöz mentem ki, aki egy kozmetikai cégnél dolgozott – ahhoz nem volt túl jó az angolom, ezért helyezkedtem el végül a konyhán. Tapasztalatgyűjtés és nyelvtanulás szempontjából egyaránt hasznos volt ez az időszak. Bár azt nem mondom, hogy nem volt honvágyam… Úgy érzem, jót tesz számomra az írek mentalitása, és összességében azt gondolom, hogy van mit tanulnunk tőlük, leginkább lazaságot. A magyarok esze sokkal jobban vág, mint az íreké, azonban igazán jószívű nép, s meglepően fejlett az érzelmi intelligenciája. Náluk a kedvesség, a jóhiszeműség áll az első helyen. Magam is azt vallom, hogy inkább legyenek kevésbé okos, de jószívű, segítőkész barátaim. Szerintem az olyan emberektől, akiknek az esze vág, akár a borotva, ezzel párhuzamosan azonban rosszindulatúak, óvakodni kell…

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Márk jól érzi magát Magyarországon, Egerben, kötődik hazájához Fotó: Márkus Attila
[/caption]

Márk ragaszkodik hazájához, a családja és a barátai környezetében érzi jól magát. Egy húskereskedésben dolgozik, és a saját vállalkozását építi ki.

– Jelenleg itthon képzelem el az életemet, ám – mint említettem már – még szívesen élnék egy rövid ideig Írországban is. Erre lehet, hogy húsz év múlva szánom rá magam, de úgy érzem, hogy van még dolgom az írekkel. Európa kis szeglete ők, ahol szerintem a legegyenlőbbek az emberek. Ott egy kis kocsmában az is megtörténhet, hogy egy bankár ül le egy utcaseprővel beszélgetni. Mindezt mindenféle előítélet nélkül. Ők sosem tesznek fel egymásnak indiszkrét kérdéseket, jó hangulatban, barátsággal megisznak inkább egymással egy sört. Ezzel szemben Magyarországon az tapasztalható, hogy mindenütt beskatulyázzák az embert, az alapján próbálják meghatározni a személyiségét, hogy éppen hol tart az életében, mi a munkája, és sorolhatnánk. Sajnos, nálunk gyakran előfordul, hogy az érdekeket nézik mindenben az emberek. Na, Írországban ilyet nem érezni, az embernek bármiről lehet véleménye, nem támadják emiatt. Ha nézetkülönbség adódik, akkor legyintenek egyet, hogy „te így gondolod, én meg emígy”, és ennyivel lezárul.

A Movember egyik szervezője

Barankovics Márk minden évben komoly szerepet vállal a Movember akció szervezésében, amely Ausztráliából indult, s amelyhez 2009-ben csatlakozott Magyarország. Egerben négy éve szervezik meg a bajusznövesztős kampányt. Bátori Tamás barátjával szívvel-lélekkel vesz részt az egri bajuszos rendezvények alakításában. A kezdeményezés neve az angol „moustache” (bajusz) és a „november” szavakból származik. Ebből ki is derül a lényeg: novemberben a férfiak azért növesztik meg a bajszukat, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a egészségüket érintő komoly problémákra, a prosztatarák gyakori előfordulására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!