Kék hírek, bulvár

2017.05.24. 07:06

A jégkárt mérséklő rendszer jövő év májusára épülhet ki

A május 13-i jégverés „centrumában”, a károsult gazdák képviselői jelenlétében tartottak sajtótájékoztatót kedden.

Sike Sándor

Fotó: CZIMER TAMAS




Egy államtitkár, egy országos kamarai elnök, illetve Horváth László, a térség országgyűlési képviselője adtak súlyt a kormány azon szándékának, hogy segít a kárt szenvedetteknek.



A fórumot összehívó Horváth László mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy nem lehet még pontosan tudni, hogy mekkora az időjárás többszörös csapása, de legfőképp a május 13-i jégverés következtében bekövetkezett kár. Az előzetes adatok szerint 1000–1500 hektár károsodott.

A honatya a termelők kilátásba helyezett kárenyhítése kapcsán azt mondta: a kormány három eszközzel segít nekik. Ezek egyike a kárenyhítési rendszer. Támogatást nyújtanak továbbá a mezőgazdasági biztosításhoz, valamint 100 százalékos kamattámogatást szabad felhasználású hitelekhez az idén jégkárt elszenvedett települések számára.

Szabó Zsolt, fideszes országgyűlési képviselő, fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár szavai szerint ma a csapadék nem olyan formában és nem ott hull, ahol szükség lenne rá. Fel is idézett néhány példát a közelmúltból, amelyek jelzik, a klíma nem ugyanaz, mint néhány éve volt. Az államtitkár kijelentette, hogy a kormány három területen nyújt segítséget a rendkívüli időjárás következményeinek az elhárítására: 300 milliárd forint értékben nyújt támogatást az ár- és belvízvédelemhez; segíti a belterületi csapadékvíz-elvezetés megoldását, illetve konkrét segítséget a kárt elszenvedetteknek.

– A legsúlyosabb kárt szenvedett települések önkormányzatai azonnali segítségre jogosultak a rendkívüli kormánykeretből. Érvényes ez mind az elvégzett védekezés költségeire, mind pedig az utómunkálatokra – jelentette ki.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (középen) is megszemlélte a károkat Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

Jövő év májusára 2,1 milliárd forintból kiépülhet a jégesőkárt mérséklő rendszer. Ezt már Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke jelentette be. A 2,1 milliárdot meghaladó ráfordításból egy országos jégesőkár-mérsékelő rendszert építenek ki. Az agrárkamarai elnök szavai szerint 1,8 milliárd forintos uniós keretösszegre lehetett pályázni, s a kamara egyedüli pályázóként joggal reménykedhet abban, hogy nyertes induló lesz. A tényleges bekerülési költség hiányzó 300 millió forintját tagdíjakból pótolhatja az országos agrárgazdasági kamara.

Győrffy Balázs beszélt a részletekről is: a 984 eszközből álló talajgenerátoros védőrendszer lefedi az egész országot. Kétszáz készülék teljesen automatizált, míg közel 800 manuális indítású lesz. Ez utóbbiakhoz várják a vidéki gazdálkodók jelentkezését, akik a tervek szerint a minimálbér felének megfelelő díjazásért figyelnek, s ha az előrejelzések alapján szükséges, működésbe hozzák a telepített eszközt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!