Kultúra

2017.05.27. 18:10

Kiállítás nyílik az 1956-os forradalmár emlékére

Kenessey Csaba 1956-os szabadsághős emlékére rendez be kiállítótermet az Andornaktályai Polgári Kör Egyesület az önkormányzat egykori iskolaépületében.

S. S.



A vasárnap délután 3 órakor kezdődő megnyitón ott lesz maga Kenessey Csaba is, aki az egykori budapesti harcokban vett részt. A kiállítóterem egyébként a forradalom 60. évfordulójára meghirdetett Büszkeségpont pályázaton támogatást nyert.



A kiállítóterem forradalmár névadójának életét és munkásságát egyébként Miller Margit, az egyesület elnökének javaslatára korábban felvették már a helyi értéktárba – tudtuk meg Vámosi László polgármestertől.

Az 1935. január 1-jén született forradalmár így vall arról, hogy miként lett ő andornaktályai: „Édesapám, Kenessey Antal, hivatásos katonatiszt volt, édesanyám Bódy Aranka Eger mellett, Andornaktályán (régen Kistálya volt a neve) élt a nagyanyámmal, amikor édesapám Egerben járt, mint akadémikus, már megismerték egymást és később, amikor oda helyezték, emlékezett arra a kis lányra és felkereste. Így lett ebből az ismeretségből majd házasság… Nagyanyám özvegyasszonyként élte életét, anyai nagyapám korán meghalt, ott volt főjegyző… Mivel nagyanyám sem volt valami gazdag, nem volt egyszerű megszerezni a házasság engedélyezéséhez szükséges „kauciót”, amit katonatiszteknek a házasságuk alkalmából az ara családja részéről fel kellett mutatni.
Mai szemmel anakronizmusnak tűnik ez a kaució-gondolkodásmód, de az akkori életben erre tényleg szükség volt, a katonatiszteknek kellett egy bizonyos társadalmi kötelezettségből adódó életszínvonalat tartani, ehhez általában kevés volt a tiszti fizetés.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!