Közélet

2017.06.01. 15:20

Néhány hasznos tipp, ami ilyenkor időszerű

Az új telepítésű gyümölcsfákon ne hagyjuk, hogy az első évben gyümölcsök fejlődjenek!

B. K.

Ezek a termések gyengítik a fa növekedését, ezért feltétlen szedjük le a termést a fiatal fákról. A gyümölcsfákon megkezdhetjük a zöldhajtások válogatását. Távolítsuk el a tőről jövőket, a törzsmagasság alattiakat, és az oldalágak és vezérvesszők mellett megjelent fölösleges hajtásokat is. Törekedjünk a szellős, laza szerkezetre.

A szőlő esetében már nagyon fontos megkezdeni az első védekezéseket a gombabetegségek ellen, mivel a hajtások elérték a megfelelő nagyságot, és a gombák elszaporodása is várható a csapadékkal tarkított meleg napok miatt. Fontos védekezni a lisztharmat ellen, mivel a borvidékünkön is megjelentek az első tünetek. A szőlő virágzásáig még van körülbelül egy hetünk, a legtöbb szőlőfajtánál ezért nagyon fontos, hogy most blokkoljuk a lisztharmatgomba további terjedését! Védekezzünk ellene kontakt kén-, meptildinokap-tartalmú szerek és felszívódó szerek együttes kombinálásával.

A lisztharmat elleni védekezés elmulasztása már csekély fertőzés esetén is képes a leendő borunk minőségét rontani. A csapadékos május előrevetítheti a peronoszpóra gomba korai kialakulását, ezért megelőzésképpen védekezzünk mankocebtartalmú szerek permetezésével, amit kombináljunk a lisztharmat elleni szerekkel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!