Közélet

2017.06.01. 17:16

A Music Hungary konferenciával nyitott a Feszt!Eger

A zeneipar legnagyobb honi konferenciájával csütörtökön elkezdődött a Feszt!Eger a Bolyki-völgyben.

Sike Sándor

A pünkösd hétfőig tartó „buli” laza kikapcsolódást ígér, bár a tanácskozók súlyos témákat is feszegettek.

A június 5-ig tartó Feszt!Eger első programjaként megrendezték tegnap az Music Hungary zeneipari konferenciát. A tanácskozást megnyitó dr. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztosnak Gerendai Károly, a Sziget Fesztivál Zrt. vezetője adta át a szót azzal a gondolattal, hogy a konferencia ötletgazdája hat esztendővel ezelőtt is a térség országgyűlési képviselője volt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A képen balról jobbra: Fejes Tamás (dobos, menedzser, Tankcsapda), Lévai Balázs (moderátor) és Gerendai Károly (ügyvezető, Sziget Kft.) Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– A mi filozófiánk, hogy minél több országos hírű rendezvényt hozzunk Egerbe. Ez már az ötödik Music Hungary, ami mára a zeneipar legrangosabb és leglazább konferenciájává nőtte ki magát. De, ha messzebbről nézzük, azt mondhatjuk el, hogy – a magyar földön élők munkájának köszönhetően – Európa szerte híres fesztiváloknak ad otthont Magyarország – fogalmazott köszöntőjében az egri honatya.

A konferencia első „panelbeszélgetése” Mégis kinek a versenye? címmel az átalakuló rádiós piacról szólt. Ezen a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója, Vaszily Miklós mellett részt vett – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság képviseletében – Auer János, illetve Földes Ádám (ClassFM), Kiss Anikó (Music FM) és Csikesz Erika (Sláger FM).

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Sokan eljöttek és meghallgatták a meghívott vendégek szavait Fotó: Berán Dániel
[/caption]

A résztvevők ellenérdekeltségét is helyenként kidomborító vitában kulcsszerepet kapott a rádiós hirdetési bevételek, ezen keresztül áttételesen a szerzői jogdíjaknak a művészek többségét érintő kérdése.  Kiss Anikó, a Music FM vezérigazgatója markánsan fogalmazott: nagyon sok pénz tűnik el a rádiós hirdetési piacról, s ideje lenne véget vetni az e téren megnyilvánuló „kannibalizmusnak”. Az országos kereskedelmi rádiózás tavaly őszi „felfüggesztése” kapcsán a médiatanács tagja, Auer János hangsúlyozta: a Class FM szerződés meg nem hosszabbításának oka nem az volt, hogy ne legyen többé kereskedelmi rádió Magyarországon. A jogvita tart még, s ez gátolja az új tender kiírását. A közel egymilliárd forintnyi kiesett jogdíjra utalva kijelentette: ebben az összefüggésben a jogdíjak esetleges elmaradása nem volt szükségszerűk, és nem is játszott szerepet a médiahatóságnak a meghosszabbítást megtagadó döntésekor.

– Az egy esztendeje megkezdett tartalmi változásoknak megfelelően viszi tovább a műsorát a Petőfi rádió, amelyben egy év alatt 150-nél több új magyar együttes mutatkozott be – ezt már Vaszily Miklós mondta. Szavai szerint a játszott zenei spektrum szélesítésén túl továbbra is szeretnének platformot adni az új magyar együtteseknek, s megtartani a Petőfit a magyar zene rádiójának.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Pásztor Anna nagyon beleélte magát Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– A magyar zene aránya nem csökkent, az összetevői szélesedtek az eltelt esztendőben – jelentette ki vezérigazgató, aki  hangsúlyozta: nagyon fontosnak tartja az iparági együttműködést, a fontos szereplők közötti folyamatos konzultációt. Egy a konferencia nyitó beszélgetésén elhangzott kérdésre válaszolva azt mondta: a csatornaigazgatói váltás nyomán professzionális és csatornaműködtetési fejlődést vár el. A rádió arculata azonban a már elmondottak szerint alakul.

A zeneipar számos szálát bogozták

A konferenciának a könnyűzenei rádiózás jövőjét kiveséző beszélgetését követően még számos, a könnyűzenei iparág meghatározó kérdését tűzték napirendre a szervezők. Így a ProArt – Szövetség a Szerzői jogokért szervezet 2016-ban második alkalommal készítette el a hazai zeneiparról szóló, kutatáson, elemzésen alapuló iparági jelentését, melynek legfontosabb célja, hogy bemutassa, keretbe foglalja, számszerűsítse ezt a sokszereplős, izgalmas iparágat. Egyebek között ennek az elemzésnek a megismerésére is sort kerítettek a résztvevők. A panelbeszélgetések között olyan témák szerepeltek még, mint a hazai nagykoncertek, a film és könnyűzene kapcsolódási pontjai, a Petőfi Rádió tavalyi arculatváltása és annak következményei, a Cseh Tamás Program, illetve ezen túl több más zenei oktatási program is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!