Közélet

2017.06.01. 14:54

Újabb szép elismerések „a lélek italának”

A Thummerer Pince Grand Superior Csillagát választották az egri érsek miseborának.

P. A.

Harmadik alkalommal adták át az Egri Érsek Bora címeket. Ficzek László általános érseki helynök, az Érseki Vagyonkezelő Központ igazgatója kiemelte, nem véletlen, hogy a szentmisén is elhangzik: „Áldott vagy, Urunk, mindenség Istene, mert a te bőkezűségedből kaptuk a bort. Felajánljuk neked, mint a szőlőtő termését és az emberi munka gyümölcsét. Ebből lesz számunkra a lélek itala.”

Ficzek László hangsúlyozta: dr. Ternyák Csaba egri érsek vezetésével választották ki az Egri főegyházmegye területén lévő borvidékek legjobbnak ítélt borait. A nyertes termelők a palackon feltüntethetik, hogy a cím birtokosai, a kiválasztott borokat pedig az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban is eladásra kínálják a vendégeknek. Elhangzott: a kormányzat döntése nyomán az egykori érseki pincerendszer visszakerül az érsekség tulajdonába, s egykor talán majd ott is megkóstolhatók lesznek e nedűk. Kiderült: az egyházmegye tervezi a Kisboldogasszony Plébánia, s annak pincéjének rekonstrukcióját, ahol ugyancsak megjelenhetnek majd ezek a borok.

Dr. Gál Lajos borász – aki kezdetektől segíti a verseny szervezését, szakmai munkáját – kiemelte: évről évre többen érdeklődnek a megmérettetés iránt. Mint közölte: alapszabály volt, hogy egy pincészettől több bor is elnyerheti a címet, hiszen nem a termelőt díjazzák, hanem a bort.

A Bükki borvidék nyertese a Roszkos Szőlőbirtok és Pince 2016-os Gondolata, míg a Jászságé a Túri Pince 2015-ös Cserszegi Fűszerese lett. A Mátrai borvidékről a Bárdos és Fia Pincészet 2016-os Chardonnay-ja és Kis Benedek György 2016-os Mátrai Cabernet Sauvig­non Kékfrankos Roséja kapta meg a címet. A Tokaji borvidék díjazottjai a Carpinus Borászat 2015-ös Tokaji Furmintja és a Péter Pince 2013-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja lettek. Az Egri borvidék nyertese a Thummerer Pincészet 2013-as Egri Csillag Grand Superirorja, illetve a 2012-es Egri Bikavér Grand Superior Nagy Eged-dűlője és az Ostorosbor 1842 nevű cuvée-je lett.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Péter Ádám (balról) és Ficzek László Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Hagyományosan kiválasztották az egri érsek miseborát is, amely idén a Thummerer Pincészet Egri Csillag Grand Superior 2013 bora lett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!