Közélet

2017.06.01. 16:38

Hízelgő bor érdemelte ki az egyetem elismerését

Idén 15 borvidék 119 bora négy kategóriában mérettette meg magát a Semmelweis Egyetem 2010-ben alapított borversenyén, melyre a minőség iránt elkötelezett 45 év alatti fiatal borászok nevezhettek.

Sz. E.

A győztes borok 2017-ben a Szekszárdi, a Neszmélyi és az Egri borvidékről kerültek ki. A nyertes nedűk egy éven keresztül viselhetik a Semmelweis Egyetem Bora címet – közölte az intézmény.

Az eseményen dr. Fejérdy Pál, a borverseny zsűrijének elnöke úgy fogalmazott: a jó bor készítéséhez elengedhetetlen a szaktudás, és mint elmondta, a Semmelweis Egyetem Bora kiválasztása során ezt a szaktudást értékelte a zsűri.

Mind a négy kategória – rendezvényborok között a középkategóriájú fehér- és vörösborok; presztízs fehér- és vörösbor – első három helyezettje arany minősítést szerzett. Az Egri borvidék a rendezvényborok között a középkategóriájú vörösborok versenyében jeleskedett: második helyet nyert el a Gróf Buttler Borászat Egri Cabernet Cuvée GB (2013), míg kategóriagyőztes a Kovács Nimród Borászat 2012-es évjáratú Cool Noir bora lett.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kovács Nimród, a képen balra Fotó: K. A.
[/caption]

Kovács Nimród elmondta: a borvidék jellegzetességei ­miatt előnyben részesítik a burgundi fajtákat, a győztes boruk alapját a pinot noir adja. Ugyanakkor több olyan fajta is került a házasításba, amelyek kicsit izgalmasabbá és hízelgőbbé teszik az elkészült bort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!