Közélet

2017.06.02. 12:07

Hatalmas ünnep volt a diáknap

Vendégiskolákkal ünnepelte a 30. diáknapot a kiskörei Vásárhelyi Pál Általános Iskola. Ajándékokból sem volt hiány.

Szomszéd Eszter

Fotó: Daniel Beran

– A mai nap a gyerekek ünnepe, taps illeti őket egész éves teljesítményükért, és megérdemlik, hogy legyen egy nap, ami a felhőtlen szórakozásukról szól – mondta köszöntőjében Magyar Csilla polgármester, mikor megnyitotta a város általános iskolájának 30. diáknapját a betonpályán, ahol szikrázó napsütés és lengedező szél fogadta a csaknem 300 tanulót, akik hetek óta készültek e napra.

– Büszkeséggel tölthet el mindenkit, hogy iskolánk kiemelkedő eredményeket ér el a sport és a művészetek területén – tette hozzá a városve­zető, aki jégkrémmel ajándékozta meg e napon a fiatalokat.

Kovács Márton, a Vásárhelyi Pál Általános Iskola „örökös” igazgatója felidézte: 1987-ben indult a diáknapok sora, amelyek kezdetben még kétnaposak voltak. Az ötletet, hogy a diákok egy kötetlen, vetélkedőkkel dúsított napon együtt szórakozhassanak, a váci Árpád Fejedelem Általános Iskolától vették, akik e jubileumi alkalmon megtisztelték jelenlétükkel a kisköreiket.

– Balesetmentes napot! – zárta megnyitóját az igazgató, akivel ezután körbejártuk az iskolát, és megnéztük, milyen programok várták a vendég- és a helybeli diákokat.

[caption id="" align="alignleft" width="600"] Sok program várta a diákokat Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– Bár a csapatom játszik, ha kikapunk, sem tudok mit tenni – jegyezte meg Kovács Márton fájó szívvel, mikor ott kellett hagynunk a tornatermet, ahol az SBS Eger-Eszterházy kézilabdacsapat utánpótlásgárdája a Sződdel csapott össze. Utóbbiak meg is nyerték a tornát. Talán kevesen tudják: tavaly a kiskörei iskolát érte az a megtiszteltetés, hogy náluk nevelik ki a megyeszékhely csapatának ifjú reménységeit, ami a testnevelés szakos igazgatót nem kis büszkeséggel tölti el. Azonnal be is mutatott nekünk egy kis tehetséget, Nagy Nikolaszt, akinek nem kenyere a beszéd, inkább mindjárt labdát ragadott és megmutatta, hogyan iskolázza le az idősebb korosztályt.

Szörprekord

Miközben a pályán a tánc tanszak záróvizsgája zajlott, az iskola tantermeit a vetélkedőknek készítették elő: volt környezetismereti verseny, amit a hatvaniak nyertek, Vásárhelyi Pál életéről szóló totó is. Eljött a diákokhoz a Magyar Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendje is, akik a 236 literes Barátság Poharában készítettek málnaszörpöt, hogy azzal enyhítsék a diáknapon megfáradtak szomjúságát.

Szakmatanulásban látják a jövőt

E napon nemcsak a diáknapnak volt jubileuma, hanem a Suliújságnak is, ami fennállásának 20. évfordulóját ünnepelte egy kiállítással, egy hatalmas tortával és kölyökpezsgővel. A kiadványt mindig diákok készítik, s jelenlegi szerkesztője Czankné Kovács Györgyi.

– Sikeres tanévet zárunk, a pedagógusaink folyamatosan továbbképzéseken vesznek részt, természetesen mindezt a diákjaink érdekében. Jelenleg több mint 260 tanulónk van, akik nagyrészt kisköreiek, de járnak hozzánk Tiszanánáról és Pusztataskonyból is. A diákok főként a szakmatanulásban látják jövőjüket: Egerbe, Hevesre és Kunhegyesre mennek tovább középfokú képzésre – részletezte az igazgató, aki kiemelte: a fentebb említett kézilabdán túl újrakezdték a teniszedzéseket, és a Bozsik-programban is szerepelnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!