Közélet

2017.06.02. 19:00

Negyven éve szeretnének megoldást találni, de hiába

Negyvenkét éve húzódik egy útépítési ügy Parádon. Ma ott tartanak, hogy a Jónás család alig tudja megközelíteni a saját otthonát.

Barta Katalin

Végső elkeseredésében panasszal fordult szerkesztőségünkhöz a parádi Jónás család. Jónás János negyvenkét éve küzd azért, hogy otthonát normális közúton lehessen megközelíteni. Történt is néhány egyeztetés, de megoldás nem született. Lányuk, Jónás Ildikó fogalja össze a ­történetet.

– Sajnos valamiért az elmúlt 42 év alatt az aktuális faluvezetés nem foglalkozott azzal érdemben, hogy a Parád, Hársfa út 24/b alatti ingatlant nem lehet gépjárművel megközelíteni. Mostanra az a helyzet állt elő, hogy gyalogosan is igen körülményesen és balesetveszélyesen tudunk az ingatlanhoz eljutni – mondja Ildikó.

Megtudjuk, a kálvária 1975-ben kezdődött, amikor építési engedélyt adtak ki a Parád, Hársfa út 24/b 975/1. helyrajzi számú ingatlan felépítésére, azzal a feltétellel, hogy két éven belül közművesített út lesz. Ezután még négy építési engedélyt adtak ki a közeli „Hidegkúti” útra. 1990-ben közművesített utat építettek két ingatlannak a Hidegkúti úton, ám a másik három ingatlan azóta se közelíthető meg közúton.

– Édesapám több alkalommal járt a tanácselnököknél és polgármestereknél, de a válasz mindig az volt, hogy nem tehetnek semmit, mivel az érintett telektulajdonosok nem akarják eladni a tulajdonukban lévő földterületet. A gondunk csak az, hogy ahol a másik két ingatlan felépült, ott is meg kellett egyezni a másik két tulajdonossal a terület elidegenítéséről. Arról senki nem beszél, hogy az mikor és hogyan történt, mennyit fizettek a területekért és miért csak két tulajdonossal egyeztek meg – folytatja panaszosunk.

Végül 2014-ben fordult elő először, hogy a polgármester összehívta a tulajdonosokat. Azaz 39 év telt, el mire egyáltalán eljutottak addig, hogy beszéltek az érintettek erről a dologról.

– Az önkormányzat négyzetméterenként 800 forintot kínált a földterületért, ám a tulajdonosok kevésnek tartották az összeget, ezért nem tudtak megegyezni – sorolja a korábban történteket Jónás Ildikó. – Miután 2014 óta nem volt előrelépés, ezért idén március 16-án tájékoztatást kértünk Mudriczki József polgármester úrtól, hogy várható-e a Hidegkúti út folytatása. Válasz a mai napig nem érkezett. Május közepén úgy döntöttünk, hogy továbblépünk. Panaszosunk az elmondottakhoz még hozzáteszi:

– A szüleim ma már a hetvenes éveik közepén járnak. Édesanyám sajnos mozgáskorlátozott, bármikor orvosi ellátásra szorulhat. A mentőautó, de tulajdonképpen semmilyen más gépjármű az ingatlant nem tudja megközelíteni. Az ingatlan és az út közti távolság éppen 110 méter. Sajnos édesanyám ezt már nem képes gyalog megtenni. A jelenlegi helyzet tehát az, hogy már orvoshoz sem tudjuk elvinni. Szeretnénk a Hírlap segítségét kérni, hogy nyilvánosságra kerüljön a negyvenkét év története, s az, hogy évtizedek óta több családnak közút nélkül kell élnie. Szeretnénk megtudni, ki a hibás, amiért negyvenkét éve nem történik semmi.

Új egyeztetést kezd a polgármester

Megkerestük Mudriczki József polgármestert is, aki megerősítette, hogy Jónásék panasza megalapozott. Elmondta, hogy elődei is tudtak a problémáról, azonban érdemi intézkedés nem történt, mivel a telektulajdonosokkal nem tudtak megállapodni. 2014-ben az önkormányzati választások után az új testület már az első ülésén napirendre tűzte a kérdést, és egyhangúlag határozatot hoztak, hogy megoldást kell találni a család panaszára. Akkor a tulajdonosokat is összehívtuk, ám az általunk felkínált árat a terület rendezésére nem fogadták el. Itt jegyzem meg, hogy a hatból két ingatlantulajdonos ingyen ajánlotta fel a saját területét a megoldás érdekében. A történethez tartozik, hogy tavaly az időközi választások miatt egy jó ideig valóban nem lehetett felelős döntést hozni és lépéseket tenni az ügyben. Egyelőre annyit tudok ígérni, hogy a Palóc Napokat követően, tehát egy-két hónapon belül, ismét tárgyalásokat kezdeményezünk az érintettekkel, bízva a kompromisszumos döntés sikerében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!