Közélet

2017.06.07. 17:00

Pénzre váltható tudás

A pénzügyi tudatosságra való nevelés nélkülözhetetlen – vallják ezt az egri neumannosok is. A diákok bizonyították, képesek tervezni és beosztani azért, hogy elérhessék céljaikat.

Juhász Henrietta

Fotó: Daniel Beran

A Pénziránytű Alapítvány a Diákhitel Központtal együtt szervezett projektnapot középiskolás diákok számára, a célcsoport ezúttal a 10-11. osztály volt. A projektnap két részből, interaktív tanórából és egy közös pódiumbeszélgetésből állt, amelyen ismert emberek – sportolók és zenészek – beszélgettek a fiatalokkal a pénzügyi tervezésről, tudatosságról. A program kezdetén beszélgettünk Merényi Zsuzsannával, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatójával a szervezés céljairól.

– A diákok a projektnap második felében a véleményüket is kinyilváníthatták. Ezzel az a célunk, hogy ők is állást foglalhassanak. Ezt követően nagy kihívásban lehetett részük: egy pénznyereménnyel járó tesztben bizonyíthatták, hogy mit tanultak meg a rendhagyó nap segítségével – nyilatkozta Merényi Zsuzsanna. Innen tehát a Pénzre váltható tudás elnevezése a programnak. A szervezők az elnyert pénzösszeggel kapcsolatosan csak annyit kértek az iskoláktól, hogy a pénzügyi nevelésre fordítsák azt.

– Orosháza, Ózd, Székesfehérvár, Cegléd és Győr mellett vehetett részt az egri iskola ebben a programban – tette hozzá az oktatási igazgató. Elmondta, egy másik, Pénzhét nevű programjukban már 160 ezer diák vett részt, a visszajelzések tehát pozitívak, mindenki érzi, hogy a pénzügyi területtel foglalkozni kell.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A pénzügyi projektnapon a diákság életszerű feladatok megoldásával bizonyíthatott az egyre gyarapodó pénzügyi ismereteiről Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Kocsis Emese, a Neumann János Gimnázium, Szakgimnázium igazgatóhelyettese abba avatott be minket, hogy ők is megszervezték az iskolában a Pénzhetet.

– Az Új Nemzedék Központ minősített tehetséggondozó műhely pályázatán is nyert iskolánk, országszerte 38 iskola vesz részt ebben. A mi jó gyakorlatunk a pénzügyi-gazdasági ismeretek oktatása és egy úgynevezett vállalkozói verseny megrendezése. Azt reméljük, ezt tovább tudjuk terjeszteni az iskolák között és talán országos szinten is – osztotta meg velünk a jó hírt az igazgatóhelyettes. Az említett versengés nagy előnye lesz, hogy a pénzügyi ismereteket összekapcsolja a csapatmunkával.

Felkészültebb az ifjúság

– Egy ilyen projektnap a pénzügyi tudatosságra készít fel bennünket. Arra, hogy minél tudatosabban tervezzük meg a jövőnket, előre tudjunk gondolkodni, akár arról, hogy milyen egyetemen szeretnénk továbbtanulni. A program által tudatosabbak lehetünk hitel-, illetve bankkártyaigénylésben is. A mi generációnk, az iskoláknak, a digitális világnak és a szülőknek köszönhetően, már felkészültebb – véleményem szerint – ezen a területen – árulta el Jacsó Dorisz, a Neumann diákja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!