Közélet

2017.06.07. 14:23

Jubileumi kiállítás idézi fel a múltat

Az Érseki Palotában augusztus végéig tekinthetők meg a relikviák.

Sz. I.

Kilencvenöt évvel ezelőtt, 1922. augusztus 20-án alakult meg a 212. sz. Bornemissza Gergely Cserkészcsapat, amely akkor egyike volt a városban működő hasonló közösségeknek, de mára csak ez az egyetlen maradt meg. A jubileum alkalmából nyílt kiállítás az Érseki Palota Látogatóközpontban, ahol augusztus végéig tekinthetők meg a relikviák.

Az alapítók emléke előtt tisztelgő utódok és a Kárpát Egyesület által Hegyen-völgyön címmel rendezett tárlat megnyitóján az öregcserkész Demeter László erre az alkalomra írt költeményében vallotta meg, hogy ez a közösség szabta meg élete irányát. „Cserkész vagy, légy résen! – ez a jelmondatom.” – zárta szavalatát.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Augusztus végéig láthatóak a relikviák Fotó: Sz. I.
[/caption]

Megnyitóbeszédében a 212-eseknek otthont adó Barátok templomának plébánosa, Menyhárt József egyebek között elmondta, hogy máig őrzi azt az 1926-ban kiadott Cserkészek a vadonban című könyvet, amely ifjú korában meghatározó élményt jelentett a számára. Ezt követően a jubiláló csapattal csaknem egyidős dr. Csank István, az egykori 213-as sz. Koháry István Cserkészcsapat tagja idézte fel az 1933-as gödöllői cserkész-világtalálkozón való részvételét, a nyári táborozások élményeit, majd az első parancsnok, Erényi Márton atyai gondoskodását. „Ezt az életmódot nem lehet tanítani, ezt csak az elődök példáját követve lehet elsajátítani” – osztotta meg tapasztalatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!