Közélet

2017.06.09. 20:00

Sikeres esztendőt zárt tavaly a Bosch

A legnagyobb ipari foglalkoztatóvá vált itthon a Bosch és még bővítéseket tervez.

Tóth Balázs

Ötödével növelte bevételeit a magyarországi Bosch, közölte a vállalatcsoport. A nem konszolidált vállalatok árbevételét és a saját vállalatai között folytatott kereskedelmi tevékenységeket is beleszámítva a Bosch magyarországi árbevétele 1149 milliárd forint volt, a magyar piacon­ realizált forgalom három százalékkal, 238 milliárd forintra csökkent. Éves sajtótájékoztatóján Daniel Korioth, a magyarországi Bosch-­csoport vezetője­ elmondta, sikereik lehetőséget biztosítanak arra­, hogy egyre nagyobb energiákat fordítsanak a jövő alakítására. Nemcsak gyártják, hanem fejlesztik is a mindennapok háló­zatba kapcsolt megoldásait.

Kifejtette, tavaly 72 milliárd forint értékben ruháztak be. A következő évek egyik legjelentősebb beruházása a hatvani logisztikai park, amely a Bosch egyik legfontosabb logisztikai központja lesz. Az építkezés a tervek szerint júniusban indul, és 2018 második negyedévében adják át. Az új, 62 ezer négyzetméteres logisztikai központ a széles körben bevezetett és összekötött Ipar 4.0 berendezések, alkalmazások és folyamatok integrálását és egyesítését fogja végezni.

A cég 2016-ban összesen 47 milliárd forintot fordított kutatás-fejlesztésre, negyedével többet, mint 2015-ben, s tervezik a Budapesti Fejlesztési Központ fejlesztését. A gyártásban is előreléptek, átalakították. Hatvanban egyebek között olyan radarok készülnek, melyek a jövő mobilitási törekvéseit szolgálják. A hagyományosnak számító üzleti területek mellett, mint például a műszerfalak gyártása, már az elektromobilitáshoz és az automatizált vezetéshez gyártanak teljesítményelektronikákat, középhatósugarú radarokat és szenzorokat. Egerben és Makláron kormányművek, kormányoszlopok, kormánytengelyek és felújított alkatrészek készülnek, tavaly több mint egymillió elektromos kormányművet gyártottak.

Elhangzott, a Bosch tavaly kétezer új munkahelyet hozott létre, s 2017. január 1-jén több mint 14 ezer 200 embernek adott munkát, így a legnagyobb ipari foglalkoztatónak számítanak Magyarországon. Mivel a magyarországi Bosch-csoport több új projektet felölelő rohamos fejlődést produkál, több száz magasan képzett mérnököt és technikust keres budapesti, hatvani, maklári, továbbá miskolci telephelyeire.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A 2014-ben átadott maklári gyárban egyebek között kormányművek készülnek Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

A kedvezőtlen gazdasági­ kilátásokat és a geopolitikai bizonytalanságot figyelembe véve, a Bosch három és öt százalék közötti árbevétel-növekedést tűzött ki célul 2017-re. A vállalat jövőjének biztosí­tása érdekében tett jelentős beruházások ellenére a vállalat az eredmény növekedését irányozta elő. Dr. Volkmar Denner, a Bosch igazgatótanácsának elnöke elmondta, folyamatosan alakítják és ösztönzik az átalakulást. 2020-ra a Bosch minden új elektronikai terméke hálózatba kapcsolt lesz. Mindennek a kulcsa a mesterséges intelligencia.

A Robert Bosch Automotive Steering Kft. a 2016-os évet 154 milliárd forintos árbevétellel, 60 százalékos növekedéssel zárta. Egerben és Makláron több mint ezer munkavállaló dolgozott év végén, 30-an a kutatás-fejlesztés területén. Megduplázták az EPSapa elektromos kormányművek gyártását.

A hatvani Robert Bosch Elektronika Kft. 2016-ban 513 milliárd forintos árbevételt, 13 százalékos növekedést ért el, s 4700 munkavállalójuk volt, 900-zal több, mint egy évvel korábban. Tavaly februárban jelentették be, hogy 18,9 milliárd forint beruházással 600 új munkahelyet teremtenek, egyrészt új, autóelektronikai alkatrészek gyártására alkalmas gépek beszerzésével, másrészt a termelési kapacitás növelésével. Idén jelentették be, hogy a cégcsoport kelet­-közép-európai logisztikai központját Hatvanba telepíti, ez pedig 250 új dolgozó felvételét is jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!