Közélet

2017.06.12. 14:22

Botbirkózás, íjászat a vitézkedők próbáján

Az országos kalandozó történelmi vetélkedőnek az idei esztendőben is a kisnánai vár adott otthont. Botbirkózás, agyagozás, íjászat és középkori tánc is feladatuk volt a döntőbe jutott általános iskolásoknak.

Hliva Éva

Vitézekkel telt meg a helyi vár pénteken. Az ország több általános iskolájából érkeztek ugyanis gyerekek, akik egész napos kalandjátékon mutathatták meg az ügyességüket, a rátermettségüket. A kalandozó történelmi vetélkedő utolsó állomásán nagy volt tét. Aki nyert, az nemcsak az évről évre hagyományosan átadott vándorserleget tudhatta magáénak egy teljes évig, hanem ráadásul ünnepélyesen lovaggá is ütötték.

Hatvan, Domoszló, Hort, Kecskemét és Gyöngyös is képviseltette magát – tudtuk meg Juhászné Koklács Évától, a verseny szervezőjétől, aki a helyi Szent Imre Általános Iskola történelemtanára is.

– Tizenkét éve indítottuk el a vetélkedőt – magyarázta a szervező –, amelyet immár esztendőről esztendőre egyre nagyobb érdeklődés kísér.

Hat éven át, 2010-től, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program által támogatott országos tanulmányi verseny lett ez a versengés a 7–8. évfolyamos tanulóknak.

– Az idei év témája a magyar várak voltak – tette ­hozzá. – A XV–XVI. században Magyarország területén elhelyezkedő várak történetét, hadászati jelentőségüket, építészeti jellegzetességeiket, a korszak leginkább jellemző történelmi ismereteit kellett a gyerekeknek feldolgozniuk. Elsőként online formában.

Elmondta Juhászné Koklács Éva, hogy a levelezőfordulókon a feladatok megoldá­sához könyvtári kutatómunkát is kellett végezniük a gyerekeknek. Vármakettet is készítettek, s kitalálhatták a saját menetlevelüket.

Móricz örökösei igencsak korán keltek a verseny napján, hiszen már fél hatkor útra keltek, hogy a kisnánai várba időben érkezzenek. Ők Kecskemétről jöttek.

– Szinte már hobbiból járunk történelemversenyekre, ez az idén a második – á­rulta el a Hírlapnak Berta Renáta történelmet kedvelő nyolca­dikos diák. Számára egyébként a legjobb feladat most a botbirkózás volt.

A hatvaniak már régi vitézek, s egy serleg örökös ­birtokosai is, vagyis már háromszor nyerték meg az országos történelmi kalandjátékot. Sánta László magyar-történelem szakos pedagógus, a kísérőjük pedig azt közölte érdeklődésünkre, hogy a gyerekek szívesen vesznek részt e játékban, s ezzel sokat tanulnak.

– Hatvani Hetvenkedők valójában a csapatunk neve, és az idén természetesen ismét a vándorkupáért érkeztünk. A gyerekek még gólyalábon is jártak, az íjászkodást is gyakorolták – osztotta meg a tanár úr a felkészülés fontosabb részleteit.

A versenyzők a programban 12 állomáson mérhették össze ügyességüket, tudásukat. Volt mocsárjárás gólyalábon, de kelevézdobásban, íjászatban, botbirkózásban, korabeli táncban is helyt kellett állniuk.

Az egyik legkedveltebb állomásnak kétségkívül a kályhacsempe-készítő kézművesműhely bizonyult. Itt a versenyzők előre elkészített, anyagmángorlóval kisimított, 9x9 centiméteres agyag téglalapot díszítettek ki. Nemcsak a kreativitás, hanem az ügyesség és az idő is számított. Nyolc darab remekművet kellett elkészíteniük a vitézeknek. A kisnánai is­kola egyik falát ilyen anyagból készült, majd kiégetett és felragasztott csempék díszítik. Csaknem ezer darab már.

Az idén a Horti Batthyány József Általános Iskola DinnyelekVÁR csapata vitte el az aranyserleget. A második a hatvaniak lettek és a har­madik helyet a kecskeméti csapat tudhatja magáénak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!