Közélet

2017.06.15. 11:30

Szupergyors internet lehet a Heves megyei településeken

Néhány héttel ezelőtt jelentette be az MVM Net Távközlési Szolgáltató Zrt., hogy mintegy 11 milliárd forintból 13 járás közel 300 településén végez hálózatfejlesztést. A beruházásban megyénk is érintett, számos településen terjedhetnek majd el szélesebb körben a digitális szolgáltatások.

Süli Kinga



A nagysza­bású projektben megyénkben elsősorban a Gyöngyösi járás érintett, a cég közlése szerint 9 településen várható fejlesztés: Atkáron, Domoszlón, Gyöngyösön, Gyöngyöspatán, Halmajugrán, Mátraszent­imrén, Nagyrédén, Visontán és Viszneken. A fejlesztésnek köszönhetően ezeken a településeken szupergyors internet lehet. Jelenleg a tervezés szakasza zajlik, a kivitele­zési munkálatokat az engedélyes kiviteli tervek megszerzését követően kezdheti meg az MVM Net Zrt.



Dr. Kovásznai Gergely, az Eszterházy Károly Egyetem IoT Kutatóintézet igaz­gatója a Heol megkeresésére elmondta, az állampolgárok leggyakrabban egyszerű dol­gokra használják az internetet, információszerzésre, kapcsolattartásra, hivatalos ügyintézésre, de vannak olyan intézmények és gazdasági területek, ahol már sokkal jelentősebb a világháló használata.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A vállalkozások számára ma már elengedhetetlen az internetelérés Fotó: Shutterstock
[/caption]

– A cégek, vállalkozások és önkormányzatok számára már elengedhetetlen szerepe van a világhálónak, hiszen ezen keresztül követik a pályázati kiírásokat, interneten keresztül tudják benyújtani a pályázatokra a jelentkezéseket, elküldeni a szükséges dokumentumokat. Emellett azonban az is egyre elterjedtebb, hogy vidéken a gazdálkodók is használnak különböző informatikai eszközöket munkájuk megkönnyí­tése érdekében – részle­tezte az igazgató. Kiemelte: egyre több olyan olcsó technológiai eszköz van, amely előnyhöz juttathatja a mezőgazdaságban dolgozókat.

– Vannak készülékek, melyek mérik a környezeti értékeket, és automatikusan feltöltik azokat az inter­netre, a gazda bárhonnan ellen­őrizheti őket. De egyre népszerűbb a dróntechnológia mezőgazdasági alkalmazása is, ezzel szintén otthonról figyelheti a gazdálkodó, mely területen van szükség pél­dául öntözésre.

Az IoT Kutatóintézet és az agrárium

Az Eszterházy Károly Egyetem egri campusán működő intézet többfajta IoT technológiával kapcsolatos fejlesztést is kínál a régió cégei, valamint gazdálkodói számára. Ezek közül kiemelkedő a kutatóintézet által fejlesztett kültéri szenzorhálózat, amely kihelyezhető például a szőlőbe vagy a gyümölcsösbe, ahol folyamatosan méri a környe­zeti értékeket – hő, pára, fényintenzitás – és továbbítja az adatgyűjtő központnak, ahonnan azt internet segítségével egyszerűen le lehet töl­teni. Emellett informatikai alapú megoldásaik közé tartozik még a drónokkal végzett ­légifelvételezés, a felvételek kiértékelése, térinformatikai fejlesztése, valamint az ezekre épülő döntéstámogatás is. A kutatóintézet agrárcélú rendszereinek fejlesztésében közreműködik az Élelmiszertudományi és Borá­szati Tudásközponttal, valamint az Innorégió Tudásközponttal is, hiszen így olyan újításokat tudnak fejleszteni, ami tényleges segítséget jelent a gazdálkodók számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!