Közélet

2017.06.17. 07:44

Virágzik a Tisza(-tó), így is, meg úgy is

Nem mindegy, hol ugrunk a vízbe, a tó medre meglehetősen változatos.

Sz. E.

Mivel e héten már vége az iskolának, s lassan a szülők is kénytelenek lesznek kivenni nyári szabadságaikat, vélhetően hamarosan megtelnek fürdőzőkkel a strandok, a szabad vizeink. Fejes Lőrinc, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiskörei szakaszmérnökének tájékoztatása szerint a Tisza-tó hőmérséklete jelenleg 21–22 Celsius-fokos. A vízszint a normál nyári vízszintnek felel meg, és a vízminőség is jó.

– Nagyon szép a tó, tele van most nyíló virágokkal. Ilyen a fehér tündérrózsa, a tündérfátyol, aminek apró, sárga virágai vannak, a szintén sárga vízitök, s a virágkáka. Sőt, madarak is színesítik az élővilágot, több fajtájuk most költ – tudatta a szakaszmérnök, aki kiemelte a legaktuálisabb eseményt, ami most zajlik a folyón, ez pedig nem más, mint a különleges látványt nyújtó tiszavirágzás.

– A hét vége felé, illetve a hét végén várható, hogy elkezdődik a rajzás. Érdemes készültségben állni, és amint lehet, felkeresni a kikötőket, mivel több helyen – Kiskörén, Tiszanánán, Poroszlón, a túloldalon Tiszaderzsen, Tiszaszőlősön és Tiszaörvényben – várják az érdeklődőket, akik közelről szeretnék szemügyre venni a kérészek különös nászát – mondta.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Tisza-tavi fürdőzők sok szépet láthatnak a tónál Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

A Tisza-tó Heves megyei szakaszán négy szabad vizű strand várja a fürdőzőket: Sarudon, Tiszanána-Dinnyésháton, Poroszlón és Kiskörén.

– Nagy fontos dolog tisztában lenni azzal, nem mindegy, hol ugrunk bele a vízbe. A tó medre elég változatos, a víz alatti váratlan akadályok veszélyeztethetik a fürdőzők testi épségét, ezért mindenképpen a biztonságos szabad vízi strandokat vegyék igénybe – közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!