Kék hírek, bulvár

2017.06.22. 20:00

Öt éve gyilkoltak, ám elítélt tettes még ma sincs

Idén már öt esztendeje lesz annak, hogy kigyulladt egy ház Gyöngyösön. A tűzoltók egy idős férfi holttestét találták a helyszínen, akiről kiderült: a lakás tulajdonosa volt és bűncselekmény áldozata lett.

Sike Sándor



Az ügy annak rendje s módja szerint gyanúsítással, vádemeléssel, majd elsőfokú ítélettel folytatódott. A 81 éves áldozat halála­ miatti eljárásban 2012. július 30-án jelentette be a rendőrség, hogy emberöléssel gyanúsítanak egy 21 és egy 16 éves férfit, s egy 22 éves nőt. Az ellenük lefolytatott büntetőjogi procedúra első fokon – amint arról a Heol annak idején beszámolt – felmentéssel végződött az Egri Törvényszéken. Nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a terheltek – N. T., N. R. és F. B. – elkövették a cselekményt, ami a vád szerint nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette.



A Debreceni Ítélőtábla azonban hatályon kívül helyezte az ítéletet és új eljárásra kötelezte az elsőfokú bíróságot. Az ügyet tárgyaló új tanács dr. Jávori Tünde vezetésével kedden ismét tárgyalást tartott, amelyen tanúkat, közöttük rendőröket és a nyomozást felügyelő ügyészt, valamint az egri bv-intézetből előállított P. J. tanút hallgatta meg.



Ami a hatósági emberek kihallgatását illeti: a bíróság kérdései döntően azokra a körülményekre irányultak, amelyek az első gyanúsítotti kihallgatásokhoz kapcsolódnak, illetve N. R. vádlott három napon át volt cellatársának meghallgatásáról kérdezte a törvényszék a rendőröket. Talán nem véletlen az ilyesfajta faggatózás a büntetőtanács részéről: állítólag videófelvétel készült a gyanúsítottak helyszíni kihallgatásáról, amit nem lehet fellelni a bírósági iratok között.

Sorsáról, ha készült egyáltalán, nem lehet tudni. P. J. rendőrségi vallomásáról – ő cellatársként állítólag hallotta, hogy N. R. beismeri, mit tettek és azt is mondta neki, hogy testvére, T. szúrta nyakon a sértettet – sem készült jegyzőkönyv, csak rendőri feljegyzés. Ezzel a helyzettel alaposan élt is a más ügyben büntetését töltő tanú. Azt mondta ugyanis, hogy neki csak a szájába adták a rendőrök, hogy mit kellene mondania. Nem is írt alá ezért semmiféle vallomást, mert nem is tud semmit, hiszen öt percet volt együtt N. R. vádlottal.

A keddi tárgyalás egyébként folyhatott volna a megszokottak szerint is. Arról, hogy kizökkenjen rendes kerékvágásából, a másodrendű vádlott, N. R. gondoskodott folytonos közbeszólásaival, megjegyzéseivel. Egy alkalommal a szabadlábon védekező terhelt látványosan el is hagyta a tárgyalót, ami után a tanácsvezető bíró szünetet rendelt el, majd százezer forintos – meg nem fizetés esetén napi ezer forintjával fogházra átváltható – rendbírságot szabott ki végzésében. Ettől kezdve úgy, ahogy nyugalom lett a vádlottak padján. Mindössze egyszer kellett még megkérdezni a renitenst, hogy kér-e még egy százast. A büntetőper újabb tárgyalással természetesen hamarosan folytatódik.

Sike Sándor A bűncselekmény helyszíne az öt évvel ezelőtti tűz után. A gyöngyösi tűzoltók oltottak, s találtak a holttestre Fotó: Czímer Tamás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!