Kék hírek, bulvár

2017.06.24. 07:36

Méhek: nem megijedni kell, csak szakembert hívni

Egyre többször hallani ­arról, hogy egy-egy városokba betévedő méhraj miatt riasztják a tűzoltókat, a befogókat. Ebben a kora nyári időszakban ez természetes, megijedni nem kell.

Szomszéd Eszter

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu

Tavasz vége, nyár eleje a méhrajzás időszaka, ami természetes folyamat: általában májusban kezdődik, és körülbelül egy hónapig tart. Ekkor a méhcsalád megtelepedik bárhol, ahol arra alkalmas helyet talál magának, akár a kéményben, vagy fákon is.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Az egri kórház területén az Agria Mentőcsoport segített, a méhész Varró Attila volt Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

A rajtól megijedni nem kell, de csapkodni, bolygatni sem szabad őket. Ha nemkívánatos helyen találkozunk méhrajjal, értesíteni kell a szakembereket.

Felderítőket követve keresik az új helyet

Varró Attila méhész Egerben és környékén foglalkozik méhbefogással. Elmondta­: idén eddig sokkal kevesebb esethez riasztották őket, mint tavaly. Az előző évben idáig körülbelül 20, ebben az esztendőben csupán öt alkalommal kellett méhrajhoz vonulniuk. Vélhetően ez amiatt van így, mivel igen hosszú volt a tél, s egyéb problémák miatt jó pár méhcsalád elpusztult.

– Érdemes tudni, hogy a méhek természetes szaporodási ösztön miatt rajzanak ki – magyarázta a szakember, akit a katasztrófavédelem vagy az Agria Speciális Mentő és Tűzoltócsoport hív segítségül.
– Mikor túlzsúfolt lesz a kaptár, akkor indul útnak a méhanya és a dolgozók egy része, hogy új lakóhelyet keressenek – mondta Varró Attila. – Először a felderítők néznek alkalmas helyszín után, és ha az megvan, akkor követi őket a csapat is. Ám a méhanya – vagy, ha úgy tetszik, a méhkirálynő – sokkal lomhább mozgású, mint a többi méh és hajlamos itt-ott megpihenni. Ilyenkor történik, hogy ha nemkívánatos helyen száll le – iskola vagy templom közelében, de volt már a bíróságon is –, akkor riasztanak bennünket.

Ingyenes szolgáltatás a méhrajbefogás

A méhbefogó kiemelte: sok méhész ingyen vállalja ezt a feladatot, mivel a méhek megmentése nagyon fontos az ökoszisztéma szempontjából. Ha nincs elég méh, elmarad a beporzás, s nem lesz virágzás, nem lesz méz vagy olaj sem.

– Nem kell megijedni a méhrajtól. A méh ugyanis nem bánt, hacsak mi nem zavarjuk meg – hívta fel a figyelmet, s a méhbefogás lépéseit is elmondta­: – a szakemberek felmérik a terepet, majd langyos vízzel lefújják a méheket. Nem eláztatjuk, csak kicsit elnehezítjük a szárnyaikat, mintha eső esne.

Nem minden csípés kíván ellátást

Érdemes, életveszély esetén különösen fontos tudni azt, hogy a darázs-, illetve méhcsípések következtében normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik a bőrön. Ilyenkor a tüneteket helyi kezeléssel, borogatással és különböző hűsítő, illetve csípésekre való krémekkel enyhíthetjük. A duzzanat normális körülmények között néhány nap alatt elmúlik. A méh- és darázsméreg-allergia tünetei lehetnek enyhe, helyi panaszok, de súlyos, életveszélyes állapot is kialakulhat, ugyanis méh- és darázsméreg-érzékenység esetén már az első csípés is súlyos rohamot válthat ki. Ha azt tapasztaljuk, hogy a csípést követő rövid időn (20–30 percen) belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség keletkezik, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel, azonnal forduljunk orvoshoz, vagy hívjunk mentőt.

Ekkor a raj 80 százaléka befogható lesz. Először az anyaméhet kell megtalálni, és beterelni a rajbefogó ládába. Ha a vezéregyed bent van, akkor a többi­ méh is követni fogja. A befogott családot elkülönítjük, mivel nem lehet tudni, hogy hordoznak-e valamilyen fertőzést. Ha minden rendben van, a következő tavasszal újra munkába állhatnak – tájékoztatott.

Csak életveszélyben vonulnak ki

A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője­, Antal Erika közölte: több riasztásuk volt méhek miatt, de a tűzoltóknak nem kellett mindig beavatkozniuk. Csak ­akkor kell a helyszínre menniük, ha a méhek közvetlen életveszélyt jelentenek. A közelmúltban egy gyermeknapi rendezvényen Síkfőkúton az Agria Speciális Mentők és a tűzoltók távolították el a rovarokat. Gyöngyösön a Menház utcai óvodában is kellemetlen perceket okozott egy méhraj.

Antal Erika elmondta: igazgatóságuk honlapján a polgári védelem címszó alatt fellelhető a megyei méhrajbefogó méhészek listája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!