Közélet

2017.06.27. 18:00

Minőségi változást ígér a „hústörvény”

Van, aki örül, s olyan is, aki kételkedik a sikerben.

Verebélyi Márta

„Hús, hús, hús, egyél húst, a zöldségektől leszel olyan mélabús” – hangzik a Belga együttes jól ismert slágere. A húsimádók örömére a most módosított „hústörvény” révén ezután több hús kerül a virslibe, a párizsiba. Szakembereket és vásárlókat kérdezett a Hírlap a változásról.

Augusztus elsejétől lép életbe a Magyar Élelmiszerkönyv módosítása: ezután már csak a magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba. Az agrártárca közlése szerint a változtatások célja, hogy a fogyasztók jobb minőségű termékekhez jussanak. A virslinél és a párizsinál 40-ről 51 százalékra emelkedett a hústartalom alsó határa – ismertette a Magyar Élelmiszerkönyv változásait Zsigó Róbert, a tárca államtitkára.

A húskészítményeknél létrejött szabályozás szigorúbb követelményeket vezet be a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM) felhasználhatóságával kapcsolatban is, mivel az élelmiszerkönyvben pontosították, szigorították a hús fogalmát. Az érlelt kolbászhoz és szalámihoz, a parasztkolbászhoz és a téliszalámihoz az MSM használata tilos. Más termékek esetében pedig legfeljebb 10 százalékban tartalmazhatja azt. Számos terméknél – így például a párizsinál, a krinolinnál, a virslinél és a parasztkolbásznál – csökken a sótartalom, és új termékekre, a többi között a szafaládéra vonatkozóan is meghatározták a követelményeket.

Megkérdeztük, mit gondolnak minderről a szakemberek és a vásárlók.

– Régóta tudunk az új törvényekről, s természetesen meg fogunk felelni ezeknek. Minden gyártó odafigyel majd a változásra. Be kell tartanunk a szabályokat – mondta el kérdésünkre egy gyöngyösi kereskedő.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Változik a jogszabály: előtérbe kerül a minőség, s a gyártóknak is erre kell törekedniük. Ennek a fogyasztó csak örülhet Képünk illusztráció Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Fogyasztói oldalon is többségében pozitív várakozásokkal néznek az augusztus elébe a lapunk által megkérdezettek.

– Örülök a törvénynek. Fontos, hogy amit eszünk, az jó, minőségi legyen. A virslit nem szeretem, a gyerekeim annál inkább. Régen sok párizsit ettem, de nem tudtuk, mi van benne. Már csak utólag érzem, hogy itt fáj, ott fáj… És szerintem a mai fiatalok is így járnak majd: a rossz minőségű étel fogyasztása megbosszulja magát. Belenyugszom: legyenek drágábbak a termékek, de jobbak is! – válaszolta érdeklődésünkre az egri Margó.

– Nem árt, ha odafigyelnek a virsli és a párizsi összetételére. Drágulásra számítok, de ez nem meglepő, mindennek megy fel az ára. Legyen a termékekben több hús, de felügyeleti szervek ellenőrizzék, hogy az érintettek betartják-e a szabályokat! – fogalmazott a szintén megyeszékhelyen élő Lajos.

Összefutottunk az utcán Józseffel is, aki először nem akart válaszolni, kiderült ugyanis, hogy hentes… Hosszas beszélgetés után csak keresztnévvel, mégis vállalta a véleményét, amelyektől elakadhat a szavunk.

– Szerintem semmilyen változás nem lesz. Az árak lehet, hogy megemelkednek, de a minőség nem változik majd. Nem hiszek ebben. A sok húsipari szemetet nem tudják hová tenni, pont az ilyen termékekbe rakják. Valaki pénzt szeretne az üzletágban, szerintem azért változik a törvény. Ha a megrendelő olcsó virslit akar, akkor laboratóriumban állítják össze. A húsipar haldoklik, nem tisztul le soha. Lékötő, csontpépek, csirkebőrpépek vannak például ezekben a termékekben, valamint olyan anyagok, amelyek rossz hatással vannak a szervezetre. A nagymama által levágott csirkehús megbízható, ám az is csak akkor, ha nem táppal eteti – közölte.

Javasolt ismerkedni a termékekkel

Az államtitkár elmondta, hogy a szaktárca szeretné, ha a vásárlók mind jobban megismernék a Magyar Élelmiszerkönyv által szabályozott termékeket. Így könnyebben felismerhetnék a minőséget, ezáltal tudatosabban választhatnának a mindennapokban. E szemléletformáló munkában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalra és az Agrármarketing Centrumra egyaránt számít a minisztérium.

Több megyei húsüzletben próbáltunk érdeklődni, szakmailag mit is jelent pontosan ez a változás. Napokig vártunk az üzletek válaszára, de végül nem reagáltak. Amint megteszik, észrevételeiket természetesen közöljük.

Az mindenesetre jól látszik, a vélemények megoszlanak: a vásárlók szeretnék a jobb minőséget, a szakemberek betartják a szabályokat, de van közülük, aki szerint a változás csak látszólagos.

Több megyei húsüzletben próbáltunk érdeklődni, szakmailag mit is jelent pontosan ez a változás. Napokig vártunk az üzletek válaszára, de végül nem reagáltak. Amint megteszik, észrevételeiket természetesen közöljük.

Az mindenesetre jól látszik, a vélemények megoszlanak: a vásárlók szeretnék a jobb minőséget, a szakemberek betartják a szabályokat, de van közülük, aki szerint a változás csak látszólagos. Változik a jogszabály: előtérbe kerül a minőség, s a gyártóknak is erre kell törekedniük. Ennek a fogyasztó csak örülhet Képünk illusztráció Fotó: Huszár Márk -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!