Közélet

2017.06.27. 18:39

Megyénk cégei kevesebb uniós megbízást kaptak

A számlák alapján tanulmányozták, hová mentek a milliárdok.

Tóth Balázs

Heves megyébe 213 milliárd forint támogatás érkezett, ebből igazolhatóan csak 26 milliárd forintnyi megbízást kaptak helyi cégek.

Az azonosítható számlák szerint a Heves ­megyei beruházásoknak csak egy kisebb szeletéhez vették igénybe helyi vállalkozások szolgáltatásait a hevesi pályázatnyertesek, derül ki egy ápri­lisban nyilvános­ságra ­került elemzésből, amelyet a Miniszterelnökség készíttetett a 2007–2013 közötti fejlesztési programokról, amelyek­ tulajdonképpen a 2015 végéig tartottak. A pályázók összesen bruttó 13 ezer 680 milliárd forintnyi számlát nyújtottak be a hatóságokhoz, amelyekből végül 12 ezer 676 milliárd forintnyi részt ismertek el támogathatónak. Ebből csak 10 ezer 111 milliárd forintnyi volt a kifizethető támogatás, hiszen az elismert költségelemeknek csak egy részére­ jár a támogatás, azaz a támogatásinten­zitás átlagosan közel 80 százalékos volt, írta a Portfolio. Ebből­ a 10 ezer 111 milliárd forintnyi kifizetett számlából 6888 milliárd forintnyi belföldről származónál találtak meg minden szükséges adatot­ a kutatók a további­ elemzéshez (kiállítás­ éve, ágazat, egyebek). Kétezermilliárd forintot biztosan importra költöttek a pályázók.

Heves megyében az említett időszakban 213,4 milliárd forint­nyi uniós támogatást ­fizettek ki, amely a megye 4135 milliárd forintnyi, adott időszaki bruttó nemzeti össztermékének (GDP) 5,16 százaléka. Itt is 2012 után élén­kültek meg inkább a ­kifizetések. A jelentés ­készítői a hatósági adatbázisok alapján 48,806 milliárd forintot (a hétéves megyei GDP 1,18 ­százalékát) tudtak megyei székhelyű beszállítóhoz ­kötni. Ennél kevesebb megbízás csak a szabolcsiaknak ­jutott.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Markhot kórház átalakítása, felújítása is részben uniós támogatásból valósult meg Egerben Fotó: Berán Dániel
[/caption]

A Hétfa Kutatóintézet által a 2007–2013-as uniós ciklus fejlesztéspolitikájának keresleti és kínálati hatásairól készített tanulmány szerint az azonosítható Heves megyei szállítók zömében az építőiparban tevékenykedtek, ők állították ki a számlák értékének majdnem kétharmadát, 31,12 milliárd forintot. A közösségi szolgál­tatók 4,833 milliárd, a piaci szolgáltatók 4,192 milliárd forintot számláztak, míg a nehézipari cégek 2,639 milliárd forint értékben végeztek munkát uniós projektekhez. Két-két milliárd forinttal részesedtek a könnyűiparban, a kereskedelemben, logisztikában érdekelt vállalkozások.

Az operatív programokban főleg a saját régiós fejlesztési forrásból finanszírozott projekteknél vették igénybe a Heves megyei ­cégek munkáját, 20,525 milliárd ­forint volt a számláik értéke az ÉMOP-ban. Ezt 8,854 milliárd forinttal a KEOP követte, amelyből környezetvédelmi, vízügyi, szennyvizes beruházások valósultak meg. A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 5,22 milliárdnyi szolgáltatást vásároltak a megyei cégektől (például­ képzésekre), a Gazdaságfejlesztési Operatív Programban megvalósuló megyei pályázatokban való részvételhez 5,127 milliárdnyi eszközt, szolgáltatást vettek a hevesi cégektől. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programban 3,8 milliárd forint erejéig vettek rész a megyei cégek.

Borsodi társaságok vitték a megbízások zömét Heves megyében

Az elemzés felsorolja, hogy az egyes megyékben megvaló­suló pályázatokban milyen székhelyű cégek dolgoztak. Mindig kimondott cél volt, hogy lehetőleg helyi cégek nyerjék a megbízásokat. Hevest érintően 129,374 milliárd forintnyi számláról azonosították a jelentés készítői, hogy hová valósi cég adta ki azt, s ebben a Borsod megyei vállalkozások lettek az elsők 53,571 milliárd forintnyi megbízással, a hevesiek a másodikak 26 milliárddal. Jelentős projektkivitelezők voltak megyénkben a békési és szabolcsi társaságok, 13,6, illetve 13,5 milliárd forinttal, de jutott 6,3 milliárd forintnyi megbízás Győr-Moson-Sopron megyei, 3 milliárd forint szolnoki, két és fél milliárd pedig budapesti cégeknek. Nyolcszázmilliót nem azonosított szék­helyű cégeknek fizettek ki.

Helyben dolgoztak

A hevesi cégek leginkább helyben jutottak megbízáshoz, de a fővárosban is dolgoztak 8,3 milliárd forintért, Borsodban 5,5 milliárd ­forint értékben szállítottak be, s Jász-Nagykun-Szolnokban és Pest megyében is teljesítettek egy-egy milliárd forintnyi megbízást. Országosan a számlák 54 százalékát, csaknem 3700 milliárd forintnyit, a borsodi cégek állították ki.

A Markhot kórház átalakítása, felújítása is részben uniós támogatásból valósult meg Egerben Fotó: Berán Dániel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!