Közélet

2017.06.29. 19:00

Ma már sorsjegyekért táncol a menyasszony

Kevesebb hagyomány, sok dísz és egyre több ifjú pár. Röviden így lehetne jellemezni manapság a lakodalmakat.

Hliva Éva



Hazánkban húsz éve nem házasodtak annyian, mint tavaly. Már javában tart az esküvői szezon, s a tavaly elindult növekvő tendencia az idén is folytatódott. ­Heves megyében is egyre többen mondják ki a boldogító igent.



Bár még nincsenek meg az idei statisztikák, de elmondható, hogy eddig – vagyis június végéig – az átlagosnál többen kötöttek házasságot megyeszerte. Magyarországon 2010-ig csökkenő tendenciát mutatott a házasságkötések száma, ám azóta évről évre egyre többen járulnak az anyakönyvvezető elé. 2016-ban hazánkban 51 ezer 800, míg Heves megyében 1550 pár kötötte össze életét. Az előbbi szám pedig az elmúlt húsz év legmagasabb adata.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Szűkebb hazánkban tavaly több mint másfél ezer pár házasodott össze Fotó: Shutterstock
[/caption]

Ugyanilyen tendenciát tapasztalt Gyöngyösön az önkormányzat közigazgatási és intézményirányítási igazgatóságának vezetője, dr. Horváth Gábor, aki elmondta, az idén, június végéig csaknem hetven pár állt az anyakönyvvezető elé náluk. Jelenleg mintegy száz pár vár idei eskütételre a városban, ez ­pedig már most több, mint tavaly  volthasonló időszakban. Gyakran választanak a párok külső helyszínt, ennek ára harmincezer forint – tudatja.

– Hatvan és Kerekharaszt körzetében az idén ­eddig csaknem ötven pár mondta ki a boldogító igent, tavaly egész évben száznegyvenen. Ez utóbbi igazán szép szám, mert 2015-ben például csak harmadannyian kötöttek házasságot – mondta Szonda Katalin anyakönyvvezető.

Megtudtuk, itt is harmincezer forintért megy ki az anyakönyvvezető a külső helyszínre, ám a hatvani Grassalkovich-­kastélyba tervezett esküvőnél ezt a költséget nem számolják fel.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kikopóban a néphagyományok. Vőfélyt egyre kevesebben kérnek Fotó: Nagy Dávid
[/caption]

– Egerben ebben az évben eddig 118 pár kötött házasságot. Huszonnyolc esküvőt tartottak külső helyszínen. A megyeszékhelyen ezért 44 és fél ezer forintot kell fizetni – tu­datta ­Faludiné Habuczki Piroska­ anyakönyvvezető, akitől megtudtuk azt is, évről évre több esküvőt tartanak a polgármesteri hivatalon kívül. Tavaly például összesen kilencvenkilencet.

– Pedig esküvőt rendezni­ nem is olyan egyszerű – mondják a fiatalok. Skoda ­Melinda és Rebeku Roland a június első hétvégéjét választotta ki, jó fél évvel ezelőtt.

– Nem volt egyszerű a szervezés, a nagyobb dolgokat mi magunk intéztük. Eldöntöttük, hogy zenekar helyett DJ lesz, mert elég vegyes korosztályú volt a társaság, ez pénzben is kicsit kedvezőbb volt, mint a z élő zene – mesélte Melinda.

A fiatalok egy gyöngyösi étterem és panzió termét bérelték ki, ahol a lakodalomren­dezés egy külön szolgáltatás. Gyurkó Péter vőfély azt mesélte, egyre kevesebb a népszokás a lakodalmakon.

– Mindig megbeszélem az ifjú párral, mit szeretnének, de sok esetben én ajánlom fel a ­népi vicces játékokat, hagyományokat mint a létramászás, tányérsöprés, rizsszórás. Sok így is elmarad, már igazán lagzis menetek sincsenek, a menyasszonytánc is kevés helyen van, ám ha mégis eljárja a táncot az ara, akkor a tálba pénzt helyett sorsjegyet dobnak manapság. Voltak már akik négy és fél milliót nyertek, de hallottam olyat is, akik negyvenhétmilliót kapartak így össze – mesélte a vőfély.

Megtudtuk tőle azt is, többször kérnek vőfély helyett ceremóniamestert, ami sem pénzben, sem időben nem jelent többet. A különbség csupán annyi, a vőfély frappáns ízes versikéket mond, népviseletben tartja a néphagyományokat, a ceremóniamester viszont beszédben és öltözékben is modernebb. Szőkéné Kenyó Szilvia közel tíz éve foglalkozik dekorálással. Elmondta, az idei trend a vintage stílus, pasztell- és púderszínek hódítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!