Közélet

2017.06.30. 12:02

A rossz gyerekek a polgármesterrel kirándulnak

A vakáció beköszöntével kíváncsiak voltunk arra, hogy a vidéki településeken élő gyerekeknek milyen lehetőségeik vannak a szabadidejük hasznos eltöltésére.

Szomszéd Eszter

Nagyon sok család küzd azzal a problémával, hogy nem tudják megoldani, hogy gyermekeik változatosan és hasznosan töltsék a vakációt. Jobb híján ilyenkor otthon nyomkodják a telefont vagy a számítógépet, nézik a televíziót vagy céltalanul bolyonganak a lakóhelyükön. Mivel Dél-­Heves különösen hátrányos helyzetű térség, ezért kíváncsiak voltunk arra, milyen lehetőségek közül választhatnak – a teljesség igénye nélkül – az ott élő gyermekek, ha szüleiknek nem futja a különböző nyári táborokra. Kivételesen jónak tűnik a helyzet például Kömlőn és Tarnazsadányban.

Túró Tamás kömlői polgármester hosszan sorolta, mi mindenre tettek félre az önkormányzati költségvetésben, hogy a község fiataljai hasznosan töltsék az elkövetkezendő hónapokat. Rengeteg kirándulást és tábort szerveztek nyárra.

– A Balatonhoz két csoportot tudtunk befizetni. Nyaralásuk teljes költségét az önkormányzat állta. Ehhez nem kellett a fiataloknak mást tenniük, mint jól teljesíteni az elmúlt tanévben, hisz’ erre a táborra a legjobb eredményekkel rendelkező diákok jelentkezhettek – részletezte a faluvezető. Kömlő lengyel és erdélyi testvértelepüléseiről szintén érkeznek majd csoportok, akiket közösen a helyi fiatalokkal Szilvásváradra visznek majd el, továbbá többször egynapos kirándulás is szerepel a palettán. Ekkor a nyíregyházi és fővárosi állatkert lesz az úti cél. Akinek nem volt elég a tanulásból, módja van idegen nyelvi tudásának fejlesztésére is a közeli Kiskörén, valamint az aktívabb tevékenységet kedvelőknek a településen többféle sportolási lehetőség adott.

– Gondoltam a magatartási gondokkal küzdőkre is, akiket csak úgy emlegetnek, hogy a „legrosszabbak”. Őket én viszem majd fel egy napra júliusban Budapestre. Azt szeretném nekik megmutatni, mi mindenben lehetne részük, ha jól teljesítenének az iskolában. Elmegyünk egy közös városnézésre, majd moziba és étterembe. Célom a szemléletváltás – emelte ki Túró Tamás.

A tanodának köszönhetően igen mozgalmasan telik a nyár Tarnazsadányban is. Kovács Zoltán Tamás, a tanoda vezetője elmondta: az új tanévkezdésig szinte minden nap lesz náluk valamilyen program.

– Reggel 9 órától délig a szünetüket töltő általános iskolások jöhetnek el hozzánk: a számítógépes terem ajtaja mindig nyitva áll, a vetítőszobában nézhetnek filmeket, hallgathatnak zenét, illetve lehet tollaslabdázni és pingpongozni is. Délután egytől 17 óráig pedig már a 35 tanodásé a terep. Nekik kézműves foglalkozásokat, főzőtanfolyamot és különböző szórakoztató programokat tartunk.

Hétfőn, szerdán és pénteken az U12 és az U14 korosztálynak futballedzést tart a Máltai Szeretetszolgálat Sportegyesülete – sorolta. Július 10-én kezdődik egy egyhetes napközis tábor – zenével, gasztronómiával –, ahol legalább 60 résztvevőre számítanak. Itt roma mediátorok segítik majd munkájukat. Ugyanabban a hónapban két turnusban indul majd úszótanfolyam is. Kovács Zoltán elmondta: 2010 óta vannak jelen a faluban, ahol nagy szükség van rájuk, ám támogatás híján egyre kevesebb zsadányi fiatallal tudnak foglalkozni, ketten dolgoznak. Egyetlen lehetőségük a fennmaradásra az, ha folyamatosan pályáznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!