Közélet

2017.06.30. 13:58

Nem ajánlott túl hamar hazamenni

Ha az édesanya úgy kívánja, akár már szülés után egy nappal hazamehetne a csecsemőjével a kórházból – áll egy rendelet módosításában. Ez azonban a ­Heves megyei nőgyógyászok szerint korai időpont.

Szomszéd Eszter



Akár már a ­szülést követően 24 órával elbocsáthatják a kórházból az anyát az újszülött babával egy friss rendeletmódosítás tervezete szerint. Ez csak problémamentes terhesség és szülés után, az édesanya kérésére történhet ugyan, de félő, hogy a szakember- és helyhiány miatt a kórházak javasolják majd a nőknek, hogy menjenek ­haza, esetleg el is küldik őket. A tervezet szerint a normális diagnózisú, 2499 gramm feletti születési súlyú újszülötteket engedhetik majd haza, ha a szülés a 37–41. terhességi hét között történt. Feltétel még egyebek mellett, hogy a terhesség problémamentes, az újszülött pedig természetes úton jött világra és jó állapotban van.



A Heol természetesen megkérdezte a megyénkben dolgozó orvosokat, mi a véleményük a tervezetről. Dr. Nagy Péter egri nőgyógyász szerint még nem elég átgondolt ez a tervezet.

– Ha meg lehetne oldani,­ hogy tényleg csak az mehessen haza, akinél minden rendben van és nincs komplikáció, akkor úgy gondolom, hogy nem lenne akadálya. De sok-sok éves tapasztalatom szerint az édesanyák szülés után közvetlenül még menni sem tudnak. Aki azt gondolja, hogy igen, még az is összecsuklik, tehát ezért nem javaslom, hogy azonnal hazaengedjük az anyukát a csecsemővel. Ráadásul otthon igen valószínű az, hogy elsiklanak bizonyos szövődmények felett, amikre a kórházban viszont fény derülne. Véleményem szerint, nem kellene ezt a rendeletet forszírozni – mondta dr. Nagy Péter­, s hozzátette: akkor, és csakis akkor engedne haza édesanyát 24 órával szülés után, ha azt a szakorvos is helyes döntésnek tartja. Szerinte a háromnapos kórházban tartózkodás minden szempontból sokkal biztonságosabb, sőt, van olyan eset, hogy ennyi­ is kevésnek bizonyul.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A javaslat szerint, aki szeretne, egy nap után hazamehet az újszülöttjével Fotó: Shutterstock
[/caption]

Dr. Al Ghaoui Nadim, a gyöngyösi Bugát Pál Kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa szerint sem túl jó ez a tervezet.

– Amikor átvettem az osztály vezetését, még az 5–6. napon engedték haza a sima szüléses anyukákat, a császármetszéseseket pedig a 7–8. napon. Ezt akkor igen hosszúnak tartottam, ezért változtattunk. Most már a természetes szülést követően 3 nappal, a császáros 4 nappal később mehet haza. Úgy gondolom, hogy a 48 órás kórházi ellátás mind az anyukának, mind a csecsemőnek ­fontos – magyarázta.

Az osztályvezető szerint a korai hazaengedéssel sokat lehet ártani. Amíg a kórházban van az anyuka a gyermekével, addig megtanulhatja hogyan kell szoptatni és fejni. A tejtermelés is nagyjából 48 órával később indul be.

– Otthon nem biztos, hogy beindul a tej, az anyuka megijed, és azonnal nyúl a tápszerhez, amivel máris ront a természetes folyamaton. Oltások is járnak az újszülöttnek, amit az osztályon adhatnak be, s ezeket is minimum 48 órával a világra jövetelük után kaphatják meg. Az első két nap a fertőzés és vérzés szempontjából ugyancsak veszélyes lehet. Persze jöhetnek itt a nyugattal, de kérem, előbb hasonlítsuk össze az infrastruktú­ránkat. Jó a hazai mentős ellátás, de meg sem közelíti azt, amit a nyugati országokban megszokhattak. Úgy vélem, első az egészség, és ezen nem éri meg spórolni – mondta dr. Al Ghaoui­ Nadim.

Az anyukák sokallják, de betartják

Anikó a napokban hozta világra harmadik gyermekét Gyöngyösön. Marcell 3900 grammal és 59 centiméterrel látta meg a napvilágot természetes úton. Adatai megfelelnek a tervezetben leírtaknak, de édesanyja nem ment volna haza vele egy nap után. Noha a kórházban töltött időt nyűgnek érezte, mert nem tudott aludni,­ gyermeke miatt fontosnak tartotta, hogy közel legyen az orvosi segítség.

– Én nem a szüléstől félek, hanem ami utána vár rám, ugyanis sok rémhírt hallani – ezt már Annamária mondta, aki első gyermekét várja éppen. – Persze­ megnyugtató lenne az orvosok, nővérek közelsége, de mindig megszenvedem, mikor vizsgálatra kell jönnöm. Mindig várakozni kell, és nagy hassal ez nem egyszerű… Úgy gondolom, ha a tervezetet elfogadják, és jól leszünk, én élnék a lehetőséggel – összegezte.

– Én nem a szüléstől félek, hanem ami utána vár rám, ugyanis sok rémhírt hallani – ezt már Annamária mondta, aki első gyermekét várja éppen. – Persze­ megnyugtató lenne az orvosok, nővérek közelsége, de mindig megszenvedem, mikor vizsgálatra kell jönnöm. Mindig várakozni kell, és nagy hassal ez nem egyszerű… Úgy gondolom, ha a tervezetet elfogadják, és jól leszünk, én élnék a lehetőséggel – összegezte. A javaslat szerint, aki szeretne, egy nap után hazamehet az újszülöttjével Fotó: Shutterstock -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!