Majomkísérletek segítenek

2019.02.11. 15:21

Az emberi agy és a mesterséges intelligencia működését kutatják magyar kutatók

Németországi majomkísérletek eredményeit értékelve találtak különbséget a rendszerek működési elvei között.

Forrás: Shutterstock

A mesterséges intelligencia a mesterséges rendszerekben megpróbálja reprodukálni a valós képességeket, ilyen például a látás.

Azt a matematikát kutatják, amely ezek mögött a valós képességek mögött rejlik – magyarázta Orbán Gergő, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Nehéz helyzetekben miként értelmezzük a világot

A mi feladatunk az, hogy a biológiai rendszerek mögött találjuk meg ugyanezt a fajta matematikát – mondta el a kutatócsoport vezetője egy nemrég megjelent publikáció kapcsán, hozzátéve: munkájuk során azt vizsgálják, hogy a különböző rendszerek működési elve, matematikája mennyiben hasonlít vagy tér el egymástól.

A kutatás eredményei az agy működésének jobb megértését segítik.

Elmondása szerint a mesterséges neurális hálózatok alapján megjósolható, hogy nehezebb helyzetben hogyan ismerjük fel a külvilágot. Ehhez képest majmokat vizsgálva azt tapasztalták, hogy a biológiai rendszerek „matematikája” valamilyen módon eltért a mesterséges rendszerekétől.

Matematikailag modellezik az agyműködést

A különbséget úgy foglalta össze a kutató, hogy míg a mesterséges technológia azt a bizonytalanságot, ami azzal kapcsolatos, hogy miként értelmezzük a világot, nem tudta reprezentálni, addig az agy által megvalósított matematika képes volt erre.

A kutatók Wolf Singer, az MTA külső tagja frankfurti laboratóriumában végzett majomkísérletek eredményeit értékelve arra jutottak, hogy az agy egyfajta belső modellhez viszonyítva érzékeli a külvilágot. A majom idegsejtjei tehát segítenek megérteni, hogy mely matematikai elvek képezik a biológiai intelligencia alapját.

Borítókép: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!