ElpáH(E)OLó

2017.04.03. 20:57

Megnéztük: Kincsem

Posztmodern, trendi, és néha bizony öntörvényű is – s talán ez az, amivel a leginkább megfogta közönségét.

M. A.

A hazai filmkedvelők valószínűleg mind tűkön ülve várták, hogy megtekinthessék Herendi Gábor Kincsem című filmjét. S e nagy izgalomra nemcsak a rekordösszegű büdzsé adott okot, hanem a plakáton szereplő extrém külsejű szereplők is: korhű ruhák, napszemüveg. A film sok szempontból merész, hiszen számos alkalommal szembemegy az elvárásokkal és a klasszikus filmes eszközök alkalmazásával. A sokak által úgynevezett megbotránkoztató jellegzetességek közé tartozik például az a jelenet, amely már az előzetes marketingkampánynál is kiverte a biztosítékot. Klara von Oettingen miközben unalommal telve várja udvarlóját, a „Mizu”-t dúdolgatja.



A film ugyan ragaszkodik az eredeti történet alapjához, a rendező azonban azt kiegészítette olyan elemekkel, amelyek a mai korra jellemzőek. S hogy miért tette ezt Herendi Gábor? Nagyon egyszerű. A kosztümös alkotások ma már nem élik divatjukat, ezért egy ilyen film elkészítésére a szakemberek nem is fordítanának milliárdos összegeket. S gondoljunk csak bele, mi mással lehetne az ifjak seregét beültetni egy kosztümös mozira, mint azzal, hogy a vetítés közben a legváratlanabb pillanatban felcsendül a közkedvelt Fluor Tomi szám. Igaz, szokatlan, de a film ezért bántást nem érdemel, tisztában kell lennünk ugyanis azzal, hogy a Kincsem nem tényfeltáró, történelmi, dokumentarista produkciónak készült, hanem olyan szórakoztató mozgóképnek, amely próbál kiszakadni a hagyományokból. Posztmodern, trendi, és néha bizony öntörvényű is, s talán ez az, amivel a leginkább megfogta közönségét. Dinamikus, eseménydús, s ezt az is kiválóan tükrözi, hogy a film nézése közben az ember az időérzékét is elveszti. Mi csak ajánlani tudjuk!
 

 
Alkotók:

Szereplők:
Blaskovich Ernő – Nagy Ervin
Klara von Oettingen – Petrik Andrea
Mike Madden – Kovács Lehel
Otto von Oettingen – Gáspár Tibor

RENDEZŐ:
Herendi Gábor

FORGATÓKÖNYVÍRÓ:
Hegedűs Bálint
Herendi Gábor

OPERATŐR:

Szatmári Péter

PRODUCER:

Hutlassa Tamás
Herendi Gábor
Ugrin Julianna

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!