Hírek

2006.05.08. 17:33

Új államfőt keresnek Itáliában

Olaszországban tegnap megkezdődött az elnökválasztási eljárás. Ennek keretében elektorok szavaztak az új államfő személyéről, aki Carlo Azeglio Ciampi jelenlegi köztársasági elnök helyébe lépne.

Cs. E.

Ciampi mandátuma május 18-án jár le, és a 85 éves államférfi kizárta, hogy újabb hét évre elvállalja az elnöki megbízatást. Megfigyelők szerint aligha valószínű, hogy a hétfői elektori szavazás eredményt hozott. A Romano Prodi vezette balközép tömörülés és az elődje, Silvio Berlusconi által irányított jobboldali pártszövetség a múlt heti egyeztetés során nem tudott megállapodni egy közös jelölt személyéről. A baloldali pártszövetség, amely csak minimálistöbbséggel győzött a választásokon, az utolsó pillanatban Giorgio Napolitano örökös szenátort javasolta köztársasági elnöknek. Napolitano júniusban tölti be 81. életévét, a parlament alsóházának volt elnöke.  Berlusconi jelöltje Gianni Letta, korábbi lapszerkesztő, a leköszönő kormányfő politikai tanácsadója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!