Hírek

2007.02.20. 15:46

A magyar kormánynál jelentik fel az RMDSZ-t

Súlyos visszaélésekkel vádolja Tőkés László romániai független európai parlamenti képviselőjelölt kampányfőnöke az RMDSZ-t. Szilágyi Zsolt szerint a magyar párt több ízben is csak azzal a feltétellel volt hajlandó kiadni az oktatási-nevelési támogatás dokumentációját, ha a kérelmező előzőleg aláírta az RMDSZ EP-indulását támogató íveket.

T. Benedek László, Kolozsvár

„Elfogadhatatlan a mód, ahogyan az RMDSZ vezetői a magyar adófizetők pénzét kezelik” – jelentette ki Tőkés kampányfőnöke. Szilágyi Zsolt közölte: tudomása van arról, hogy Kolozs és Bihar megyében az RMDSZ alkalmazottai azt állítják, a támogatást a szövetség – nem pedig a magyar állam – nyújtja, aki pedig Tőkés Lászlót támogatja, nem részesülhet a kedvezményben. Hozzátette, a református püspököt támogató erdélyi magyar szervezetek kérni fogják a magyar kormánytól: vizsgálja ki az európai parlamenti választásra készülő RMDSZ viselkedését. Szilágyi Zsolt szerint súlyos hiba volt a magyar kormány részéről, hogy az oktatási-nevelési támogatás elosztását az RMDSZ által létrehozott Iskola Alapítványra bízta. Kelemen Hunor, az RMDSZ kampányfőnöke, egyben az Iskola Alapítvány elnöke korábban egy erdélyi napilapnak tagadta, hogy hasonló visszaéléseket követtek volna el az alkalmazottai.

A magyar állam évek óta biztosít évi húszezer forintos oktatási-nevelési támogatást a határon túl élő, magyar iskolában tanuló diákoknak. Ennek elosztása – legalábbis elvileg – kizárólag az adományozó által rögzített feltételeknek megfelelően történik. Romániában jelenleg kiélezett harc folyik az RMDSZ és Tőkés László között, melynek tétje egyelőre csupán annyi, ki indulhat a májusban esedékes parlamenti választáson. Az RMDSZ-nek 200 ezer, a függetlenként induló Tőkésnek 100 ezer támogató aláírást kell összegyűjtenie az induláshoz, ezeket márciusig kell leadni a bukaresti központi választási bizottságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!