Hírek

2005.06.06. 00:00

Korlátozás nélkül tartják zárva a zuglói sorompót

Zsidai P.

“December elejéig elég sűrűn jártam a Szegedi úti vasúti átkelőn, többé-kevésbé tudtam, hogy reggel, illetve délután mikor lehet átkelni rajta. December 1-én reggel szülni mentem a Nyírő Gyula Kórházba, a tehervágány sorompója háromnegyed órán keresztül volt lezárva. Úgy, hogy közben egyetlen szerelvény nem haladt keresztül rajta. Visszafordulni sem tudtam, mert elég sűrűn álltunk. Megnyugtatásul: ennek ellenére nem az autóban szültem.”

Ez az internetes fórumon olvasható panasz nem egyedi. Sok autósnak kell húsz-harminc percet várnia a személy- vagy a teherforgalmi átkelőnél anélkül, hogy egy vonat is áthaladna. A táblán az olvasható: ezt a sorompót 10 percnél hosszabban is zárva lehet tartani. Egy 1984-es kormányrendelet a sorompók maximális zárva tarthatósági idejét 600 másodpercben szabta meg. Azt követően már a vonatot kell várakoztatni, amíg a gépjárművek át nem haladnak. A MÁV-nak azonban a közeli Rákosrendező pályaudvar miatt külön engedélye van erre az átkelőre. Ugyanakkor a forgalom-irányítóknak kötelességük lenne figyelembe venni a torlódásokat, és azonnal felnyitni a sorompót, ha nem közlekedik szerelvény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!