Hírek

2005.09.03. 00:00

Hétvégeken és éjszakánként is építik az utakat

Csaknem szünet nélkül dolgoznak több budapesti útépítésen a munkagépek. Néhol nemcsak hétvégén, de még éjszaka sem mennek aludni a munkások. Kell is, hogy siessenek, jövő héten ugyanis várhatóan elromlik az időjárás. Esőben pedig nem lehet, de legalábbis nehezebb utat építeni.

Vajta Zoltán

A kivitelezőket szorítja a határidő. November első heteiben be kell fejezni a felújításokat. Akkor ugyanis már megjöhetnek az első fagyos napok. Télen pedig nem kedvezőek az időjárási körülmények az ilyen munkákhoz. Éppen ezért ezen a hétvégén is dolgoznak két budapesti helyszínen. A III. kerületi önkormányzat csendrendelete nem teszi lehetővé a hét végi munkavégzést. Ám Óbuda a Szentendrei úton felmentést adott a kivitelező cégnek. Annál is inkább, mivel a jelenlegi munkák nem járnak különösebb zajjal. A VI. és VII. kerületet elválasztó Király utcában pedig vasárnap építik az aszfalt legfelső részét, a kopóréteget.

A Belvárosban a Bajcsy-Zsilinszky út felújítása okoz hetek óta fennakadásokat. Itt éjjel is dolgozhatnak a kivitelezők, bár a helyi rendelet ezt nem tenné lehetővé. Ám az önkormányzat kivételesen engedélyt adott az időszakonkénti éjjeli műszakra november 3-áig. Igaz, az ehhez hasonló, éjjel is forgalmas utakon talán fel sem tűnik a csendesebb munkagépek zaja.

A Márvány utcai felüljárónál, a vasúti vágányok mellett szintén foglalkoztatják sötétben a munkásokat. Az éjszakai munkavégzést környezetvédelmi és egészségügyi rendelet szabályozza. Azt írják le a paragrafusok, hogy milyen zajjal járó munkát lehet végezni adott napszakban. A zaj mértékét a ház homlokzatától két méterre mérik. Este tíz és reggel hat óra között más értéket írnak elő, mint reggel hattól este tízig.

Az önkormányzatokon múlik a zajongás

Nagyobb hangoskodást enged meg a minisztériumi rendelet az egy hónapnál rövidebb ideig tartó munkáknál. Az olyan beruházásoknál, amelyek egy éven belül véget érnek, már kevesebbet lehet zörögni. Az egy évnél tovább tartó építkezésnél pedig még szigorúbbak az éjszakára vonatkozó előírások. Ám hiába a minisztériumi szabályozás, mindezt felülírhatja a kerületi önkormányzat helyi rendelete. A képviselő-testület ebben teljes tilalmat is elrendelhet hétvégére, illetve éjszakára.

Nagyobb hangoskodást enged meg a minisztériumi rendelet az egy hónapnál rövidebb ideig tartó munkáknál. Az olyan

beruházásoknál, amelyek egy éven belül véget érnek, már kevesebbet lehet zörögni. Az egy évnél tovább tartó építkezésnél pedig még szigorúbbak az éjszakára vonatkozó előírások.

Ám hiába a minisztériumi szabályozás, mindezt felülírhatja

a kerületi önkormányzat helyi rendelete. A képviselő-testület ebben teljes tilalmat is elrendelhet hétvégére, illetve éjszakára. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!