Hírek

2005.10.06. 00:00

Fütyül a biztonságos szexre

Kétszáz híres filmet elemeztek szexuális és drogszempontból szigorú brit egészségügyiek.

Csák Elemér

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Halj meg holnap! A sikeres filmben sok minden fenyegeti a hőst, de arra utalás sincs, hogy óvszer nélkül könnyen beszerezhető valamilyen betegség.
[/caption]Hollywood éles kritikát kapott, mert az ott készülő filmek szerelmi jeleneteiben fittyet hánynak a biztonságos szexuális együttlétre. 200 nagy sikerű alkotást veséztek ki a kutatók, s különösen azt vették zokon, hogy a forró jelenetekben senki sem használ óvszert. Az elemző munka eredményeiről a Journal of the Royal Society of Medicine számol be, s különösen elítéli az Elemi ösztönt, amelyben hat erotikus jelenet is van, és semmi védekezés. A felelőtlen szex másik propagandistája a jelentés szerint a legújabb James Bond-film, a Halj meg máskor! Pears Brosnan és partnerei, Halle Berry és Rosamund Pike egy csöppet sem foglalkoznak például holmi kondomokkal. Az ítészek úgy vélték: külön probléma, hogy a szóban forgó filmek főszereplőit soha nem fenyegeti nemi betegség vagy nemkívánatos terhesség, így a nézőben téves következtetések alakulhatnak ki. Dr. Hasantha Gunasekera, a sydneyi egyetem gyermekegészségügyi kutatója, a jelentés egyik készítője rámutat: a művekben hiányzik minden utalás a nem biztonságos szex olyan fontos velejáróira, mint a HIV-vírus és más kórok terjesztése. A kétszáz film közül egyetlen olyat találtak, amelyben szó esik óvszerről. Az 1990-ben készült Pretty Womanben az örömlány, Julia Roberts felajánlja a milliomos Richard Gere-nek, hogy válasszon a készletből.

A tanulmány – amelyet a The Times részletesen ismertet – bírálja a filmekben látható marihuána fogyasztást. A szerzők párhuzamot vonnak azzal, hogy milyen rossz példát mutatnak a sztárok, ha rágyújtanak a vetítővásznon vagy a képernyőn. A tudósok úgy vélik, kétszer több gyerek próbálja ki a cigarettát azok közül, akik ilyen példaképeket látnak. Sőt: az is valószínű, hogy ezek a jelenetek hatásosabbak, mint a direkt reklámok. A brit filmosztályozó bizottság az év elején már kilátásba helyezte, hogy nagyobb figyelmet fordít azokra a képi alkotásokra, amelyekben a dohányzás vonzó környezetben tűnik fel. A mostani jelentés felhívja a rendezők figyelmét arra, hogy sokkal nagyobb felelősséggel végezzék munkájukat. A fenti megfontolások alapján Bruce Willis 1999-ben készült thrillere, a Hatodik érzék, valamint Tom Hanks 2000-ben megjelent Számkivetett című filmje olyan minősítést kapott, hogy mentesek a szex és a drog káros példáitól.

Mindemellett a brit szakmai testület elutasította februárban azt a követelést, hogy vágják ki a filmekből a bagózó hősöket. Úgy vélték, a közönség rossz néven venné ezt a lépést. Vagyis: James Bond nyugodtan szívhatja kedvenc szivarjait, s a Casablancát sem csonkítják meg. Ám ha például Harry Potter egyszer rágyújtana, alighanem más döntés születne.

brit egészségügyiek. Csák Elemér Halj meg holnap! A sikeres filmben sok minden fenyegeti a hőst, de arra utalás sincs, hogy óvszer nélkül könnyen beszerezhető valamilyen betegség. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!