Hírek

2005.11.09. 00:00

Melyik család jár jól?

A parlament elfogadta a jövő évi családtámogatási szabályokat. Az ellenzék segélyezést emleget, a kormánypártok egy-szerűbb, átláthatóbb rendszert.

Tibay Gábor

[caption id="" align="alignleft" width="213"] A középjövedelműeket rosszul érinti az új szabályozás, míg az alacsony keresetű családok jobban járnak
[/caption]Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a családtámogatási rendszer módosítását. Ennek lényege: a kormány összevonta a korábbi támogatási formákat, így a családi pótlékot és a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, továbbá jelentősen megnyirbálta a családi adókedvezmények rendszerét. Ellentételezésként jelentősen nőtt az alanyi jogon járó családi pótlék összege: egy gyermek után 11 ezer, kétgyermekes család esetében 12, többgyerekes család esetében pedig gyerekenként 14 ezer forint lesz a havonta kiutalt összeg. Hasonló mértékben nő a tartósan és a súlyosan beteg gyermekek után járó összeg is – 21, illetve 23 ezer forintra. Az egyedülálló szülők a fenti összegeknél ezer-ezer forinttal kapnak többet.

A tervezet vitájában Harrach Péter, az Orbán-kabinet volt szociális minisztere kijelentette: a kabinet olyan rendszert változtat meg, mely eddig jól működött. A korábbi tárcavezető szerint a kormánytöbbség pusztán segélyezési elven működő szisztémát léptet életbe. Korózs Lajos, a szociális tárca politikai államtitkára azt hangsúlyozta, az új rendszer a korábbinál lényegesen egyszerűbb, átláthatóbb lesz.

Tény: a számítások szerint jobban járnak azok, akik a gyermekvédelmi támogatást eddig nem tudták igénybe venni, ellenben nem volt akkora jövedelmük, hogy az adókedvezménynyel teljes egészében élni tudjanak. Ennek ellenére a többgyer-mekesek jellemzően veszíthetnek: a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) számításai alapján a januártól működő rendszerben például már roszszul járnak azok a családok, ahol két minimálbéres szülő négy vagy több gyermeket nevel: az idén négy gyermek után családi pótlékkal és rendszeres gyermekvédelmi támogatással együtt 688 ezer, míg 2006-ban az emelt családi pótlékkal már csak 672 ezer forintot kapnak majd – áll a számításban.

Mit számol a Pénzügyminisztérium?

A Pénzügyminisztérium honlapján jövedelemkalkulátort helyeztek el a szerkesztők: szándékuk szerint ezt használva megtudható, „a kormány jövedelemadózás és családtámogatás terén bejelentett lépései milyen hatással lesznek a 2006-os családi kasszára.” Csakhogy a kalkulátorba szinte lehetetlen olyan adatot írni, melyből az derülne ki, a családtámogatás szempontjából jövőre bármely család is rosszabbul járna. A PM által festett kép azért lett ilyen, mert nem veszi figyelembe az idei bevételek között a rászorulóknak járó havi 5400 forintos gyermekvédelmi támogatást, hanem 2005-ben és 2006-ban is csak a családi pótlékkal számol – ez utóbbi pedig valóban jóval több lesz jövőre.

Csakhogy a kalkulátorba szinte lehetetlen olyan adatot írni, melyből az derülne ki, a családtámogatás szempontjából jövőre bármely család is rosszabbul járna.

A PM által festett kép azért lett ilyen, mert nem veszi figyelembe az idei bevételek között a rászorulóknak járó havi 5400 forintos gyermekvédelmi támogatást, hanem 2005-ben és 2006-ban is csak a családi pótlékkal számol – ez utóbbi pedig valóban jóval több lesz jövőre. A középjövedelműeket rosszul érinti az új szabályozás, míg az alacsony keresetű családok jobban járnak -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!