Hírek

2005.11.18. 00:00

Megérkezett a tél Európába

A naptár szerint már itt az ideje, a tél érkezése mégis váratlanul érte földrészünk több országát – jelzik a balesetek.

Csák Elemér

Két személy, köztük egy magyar állampolgár vesztette életét autóbalesetben Ausztriában az eső miatt csúszóssá vált utakon. Egy magyar rendszámú autó az alsó-ausztriai Kaumbergben, a B18-as úton megcsúszott, majd fának csapódott. A járművet egy 24 éves nő vezette. Utasa, egy 32 éves férfi a helyszínen meghalt, a súlyosan sérült nőt a St. Pölten-i kórházba szállították. Tragikus baleset történt Melk térségében is. Egy vasúti átjáróban sínbusz sodort el egy teherautót, amelynek vezetője a sötétben és a szemerkélő esőben nem vette észre a közeledő vasúti járművet. A 23 éves sofőr azonnal életét vesztette.

Németországban még súlyosabb a helyzet: több mint száz közúti balesetet okozott a jég és a hó csütörtökre virradóan. Az ország északi részén fagyott, emiatt – főleg hidakon – számos autó megcsúszott, összeütközött, és négy ember könnyebben megsérült. Sok autós a meteorológiai intézet figyelmeztetése ellenére nem készült fel a téli viszonyokra: nem használ téli gumit, gyorsan hajt – hangsúlyozta a rendőrség. Az ország déli részén havazott. Mintegy tíz kilométeres torlódás keletkezett a Münchent az ausztriai Salzburggal összekötő autópályán, és sok kisebb baleset történt az úton.

Hatvan gépkocsi rohant egymásba Portugáliában, a fő észak–déli autópályán, Lisszabontól 55 kilométerre északra, Cartaxónál. A tömegkarambolt az okozta, hogy néhány autó öszszeütközött, a többiek pedig a sűrű köd miatt nem tudtak időben lassítani. A baleset három halálos áldozatot követelt. Az autópályán hosszú órákig állt a forgalom.

A tél Európa nagy részén már harmadik napja szedi áldozatait. Norvégiában életét vesztette egy építőmunkás, amikor egy fölcsuszamlás maga alá temette azt a házat, amelyen dolgozott. Svédország déli részén vízbe fulladt egy nyolcvanéves horgász, akivel hajója felborult a heves szélben.

A szélvihar miatt Svédország nyugati részén kedden húszezer háztartás maradt áram- és telefonszolgáltatás nélkül. A finn főváros, Helsinki egy részében is áramkimaradást okozott a vihar.

Franciaország déli részén áradásokhoz vezettek a tartós őszi esőzések, két ember életét vesztette, több településen ki kellett költöztetni a lakókat. Rivesaltes, Torreilles és Tautavel településről összesen több mint ezer embert kellett az áradások elől biztonságba helyezni. Spanyol-
ország északi részét is heves esők öntözik. Egyes helyeken rövid idő alatt négyzetméterenként ötven liter csapadék hullott, forgószelek támadtak.

Büntetik az autósokat télen a nyári gumiért

Németországban húsz euró büntetést róhatnak ki arra az autóvezetőre, akit nyári gumival téli, havas utakon elkapnak. Még súlyosabb pénzbüntetést, negyven eurót kell azoknak fizetni, akik nyári abroncsukkal elakadnak vagy akadályozzák a közlekedést. Az Augsburger Allgemeine Zeitung szerint a rendelkezést még a parlament felsőházának, a Bundesratnak is meg kell szavaznia, s csak 2006 májusában, a tél elmúltával lépne életbe. Nem csak a téli abroncs használatára akarják kötelezni az autósokat, hanem jégoldót is kell használni az ablaktörlő berendezésben. A veszélyes árut szállító gépjárműveknek ki kell állniuk, ha jeges útszakasz következik, és a látótávolság ötven méter alá csökken. A közlekedési tárca tagadta, hogy egységesen kötelezővé tennék a téli gumit, mert „ehhez egységesen meg kellene határozni, hogy mi is a tél egy változatos éghajlatú országban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!