Friss hírek

2005.11.18. 14:05

A belügyminiszter cenzúráz

A hetek óta tartó franciaországi zavargásoknak egy nyertese biztosan van. Ez nem más, mint a magyar származású Nicolas Sarkozy belügyminiszter, akinek népszerűsége a randalírozókkal szembeni határozott és szigorú fellépése nyomán látványosan megugrott.

BAMA

A franciaországi közvéleménykutatások szerint 63 százalékos népszerűségi mutatójával a politikusok élére került, jócskán megelőzve Villepin miniszterelnököt, de még Chirac köztársasági elnököt is. Azonban Sarkozy miniszter is csak ember, és magánéletének eseményei legalább annyira izgatják polgártársait, mint biztonsági intézkedései. Ráadásul a két dolog most össze is fonódik.

Monsieur Sarkozy ugyanis a zavargások miatt kihirdetett szükségállapotot gyorsan kihasználta arra, hogy megtiltsa a volt feleségéről és kettejük magánéletéről szóló könyv utcára kerülését. A szükségállapot bevezetését lehetővé tevő törvény ugyanis olyan passzust is tartalmaz, amely alapján megengedett bizonyos nyomdai termékek cenzúrázása.

Néhány hónapja a francia bulvárlapok a legnagyobb sztárokhoz hasonlóan foglalkoztak a Sarkozy házaspár váratlanul tönkrement házasságával. A csinos feleség, Cecilia tizennyolc évi együttlét után hagyta el nem kevésbé jóképű férjét egy új szerelemért. Az ő történetüket írta meg most könyvében egy újságírónő, sok intim magánéleti részlettel. A sikerbiztos könyvből, mely november 25-én került volna a boltokba, 25 ezer példányt már ki is nyomtak, amikor a volt férj belügyminiszteri hatalmával élve leállíttatta a kiadását.

A kiadó vezetője nem mert szembeszegülni, mert egy befolyásos miniszter keze még a demokráciákban is messzire elérhet. A szerzőnő azonban tajtékzik, mert már előre olyan érdeklődés mutatkozott műve iránt, hogy elkezdték szervezni a második kiadását is, magazinok, tévétársaságok álltak ugrásra készen, hogy a könyv sztorija segítségével fölpumpálják olvasottsági, nézettségi mutatóikat. Ebből azonban egyelőre nem lesz semmi. Sokan úgy vélik azonban, Sarkozy most hibázott. Egyrészt a könyv letiltásával azt a látszatot kelti, mintha valami takargatnivalója lenne, másrészt - olvassák a miniszter fejére - az nincs egyértelműen benne a törvényben, hogy a szükségállapot a magánéletre is ki lehet hirdetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!