Friss hírek

2006.01.19. 19:23

Tanuljunk rugalmas biztonságot a dánoktól!

Nincs még egy ország a fejlett nyugati világban, ahol olyan könnyen veszíti el a dolgozó a munkahelyét, mint Dániában, és nincs még egy olyan ország, ahol ez annyira nem kell, hogy izgassa, mint Dániában. Az északi kis ország egészen sajátos módon párosítja a rugalmas munkaerő-foglalkoztatást a szociális biztonsággal. Ezt akarják eltanulni tőle Európa munkaügyi miniszterei.

BAMA

Pénteken az ausztriai Villachban gyűlnek össze szakmai tanácskozásra az Európai Unió munkaügyi miniszterei és foglalkoztatási szakemberei, ahol a dán Flexicurity (a rugalmasság és biztonság szó angol változatának összevonásából keletkezett hibrid szó) modellt tanulmányozzák. Fölmerült ugyanis, hogy a dánok módszerét kellene az uniós foglalkoztatási modell kidolgozásához felhasználni.

A dán rendszer egészen egyedi: miközben Dániában dolgozik átlagban a legrövidebb ideig egy-egy dolgozó ugyanazon a munkahelyen, és mindenki hozzá van szokva, hogy munkahelye pillanatokon belül megszűnhet, senki nem szorong, és gyakorlatilag nincsen munkanélküliség. Aki munkanélkülivé válik, számíthat rá, hogy életszínvonala alig fog változni, hiszen a munkanélküli segély az utolsó munkahelyén kapott fizetésének kilencven százalékát teszi ki. Cserében a munkát kereső vagy köteles elfogadni a munkaügyi hivatal által felajánlott állást vagy azonnal továbbképzésre kell mennie. Ezzel két legyet ütnek egy csapásra: nem kell túl sokáig folyósítani a nagyvonalúan megállapított segélyt, és a munkaerő folyamatosan olyan tudásra tesz szert, amilyenre a legnagyobb kereslet van a vállalatoknál. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy a vállalatok azonnal alkalmazkodjanak a piac változásaihoz, könnyen el tudják küldeni az éppen fölöslegessé vált dolgozókat, viszont szinte azonnal találnak újakat, akik a megváltozott feltételekhez tudnak alkalmazkodni. Nem véletlen, hogy az európai országok közül állítólag Dániaban dolgoznak a legnagyobb arányban részmunkaidőben, és szinte ismeretlen a határozatlan időre szóló munkaszerződés. A munkavállalókat jóformán mindig konkrét feladatokra veszik föl, és amikor a munkafolyamatnak vége van, nyugodt szívvel elküldik őket. A rugalmas munkaerőpiac azonban nagy mértékű szociális biztonsággal párosul, így mindenki jól jár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!