Hírek

2006.02.13. 13:28

Szerver-gate: Hiller a Fideszt vádolja

Alapos okunk van feltételezni, hogy február 3-án a Fidesz server.fidesz.hu azonosítójú számítógépes szerveréről hatoltak be az MSZP választási anyagaiba és vittek el onnan terveket, egyéni képviselőjelölti kreatív anyagok különböző változatait - mondta Hiller István, az MSZP elnöke hétfőn.

BAMA

A Relatív Kft. számítógépes szervere pontosan rögzítette és naplózta a külső behatolást. Ebből kiderül, hogy a behatolás a 212.108.197.155 ip-számú szerverről történt, ami a server.fidesz.hu - mondta a szocialista pártelnök, hozzátéve, hogy az MSZP még tavaly nyáron kötött szerződést az említett céggel a párt választási anyagainak előkészítésére. Hiller István szerint ez az ügy rendkívül súlyos, a következmények beláthatatlanok, a választási kampány egészét befolyásolhatják. A szocialista választási anyagok különböző változatai a Magyar Nemzet című napilapban jelentek meg az elmúlt héten.

Mint elhangzott, az eset a cégszerver adatai szerint február 3-án 14:55-kor történt. Az MSZP elnöke kiemelte: a kft. számítógépes szerverén különböző verziók, tervek voltak, az MSZP választási kampányát érintő elképzelések, illetve az egyéni képviselőjelöltek kampányához készülő kreatív anyagok változatai. Varga Tamás, az MSZP informatikai igazgatója kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a számítógépes szerverek ip-címét rendkívül nehéz megváltoztatni. Mint mondta, lehet, hogy a szerverhez egy óra múlva már egy másik cím van delegálva, de vannak nyomai, ha valaki megváltoztatja a címet. Szerinte a történtek arra utalnak, hogy "valaki a Fidesz környékén" birtokolta a hozzáférést a kft. szerveréhez, és töltött le onnan anyagokat. Azt egyelőre nem tudni, hogy a behatolók hogyan juthattak a hozzáférés lehetőségéhez.

Schőn Péter őrnagy, a BRFK szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: a budapesti székhelyű kft. ügyvezetője hétfőn a II. kerületi kapitányságon tett feljelentést. A rendőrség számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást. A nyomozás határideje 30 nap, ami meghosszabbítható. A szóvivő közlése szerint a nyomozásba számítógépes szakértőt is bevonnak, akinek a véleménye mérvadó lesz az eset megítélésében.

Az adatvédelmi biztos az eset kapcsán annyit mondott, hogy a személyes adatokkal való visszaélés egyértelműen jogsértés, aminek büntetőjogi következményei is lehetnek. A személyes adatokat törvényi felhatalmazás vagy az érintett beleegyezése nélkül nem lehet kezelni. A jogsértések megelőzése érdekében azonban a legális adatkezelőnek is kötelessége mindent megtenni - fűzte hozzá Péterfalvi Attila. Az adatvédelmi biztos hangsúlyozta, hogy csak a természetes személyek adatainak kezelését vizsgálhatja, a jogi személyek adataival való visszaélés más hatóságok, például a polgári bíróság, vagy a bűnüldöző szervek hatáskörébe tartozhat.

Az 1978. évi IV. törvény, a Büntető törvénykönyv rendelkezik a számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmények büntetéséről. Eszerint, aki számítástechnikai rendszerbe a számítástechnikai rendszer védelmét szolgáló intézkedés megsértésével vagy kijátszásával jogosulatlanul belép, vagy a belépési jogosultsága kereteit túllépve, illetőleg azt megsértve bent marad, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!