Hírek

2006.03.03. 11:47

Mégis a szovjetek szervezték a pápa elleni merényletet?

Egy olasz parlamenti vizsgálóbizottság biztosra veszi, hogy a szovjet vezetés adott parancsot II. János Pál pápa meggyilkolására. A gyanús már korábban is megfogalmazódott, a jelentés azonban most új bizonyítékokat is megemlít.

BAMA

A pápa életveszélyesen megsebesült az 1981 május 13-i, ellene elkövetett merényletben.

Karol Wojtyla pápává választása utáni két évben egyre kellemetlenebbé vált a szovjet vezetés szemében. A merénylet hátterét vizsgáló olasz parlamenti bizottság véleménye szerint a Kreml a pápa kommunistaellenessége miatt végső elhatározásra jutott: utasította a szovjet katonai hírszerzést, a GRU-t, hogy szervezze meg az egyházfő meggyilkolását. A merényletben a pápa életveszélyesen megsebesült, támadóját, Mehmet Ali Agcát pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. (Agca 19 év után kapott kegyelmet az olasz köztársasági elnöktől, jelenleg más bűncselekmények elkövetése miatt Törökországban.)

1986-ban perben fogták a bolgár légitársaság akkori római képviselőjét, Szergej Antonovot, azzal a váddal, hogy ő volt Agca tettestársa. Antonovról felvétel készült, amely szerint a merényletkor a helyszínen tartózkodott. Ügyvédje szerint azonban összetévesztették valakivel – egy magyar származású amerikai turista -, végül pedig a vádlottat felmentették bizonyítékok hiányában. Azonban majd húsz évvel később a modern technikának köszönhetően a felvételről kiderült: valóban Antonovot örökítette meg, így a légi képviselő nem mondott igazat.

Az olasz bizottság elnöke kijelentette, hogy nem gondolják, hogy a két évtizede felmentett Antonov perét újra lehetne éleszteni, de állításuk szerint így már bizonyított az akkor vélt bolgár szál, s a testület szeretné végleg tisztába tenni a dolgokat. Véleményük szerint a bolgár titkosügynökök szerepe nem volt más, mint az, hogy elfedjék a merénylet kiötlőinek kilétét, a kelet-német titkosszolgálat, a Stasi emberei pedig a média félrevezetését, így a szálak összekuszálását voltak hivatottak levezényelni. A jelentéstervezetet még jóvá kell hagyni március 7-i ülésén a az ügyet vizsgáló parlamenti bizottságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!