Hírek

2006.03.13. 12:50

Pszichodrámával gyógyítók

Másfél évvel a cunami után még mindig van mit tenni Srí Lankán. Az újjáépítés mellett – ami különösen lassan halad az ország nyugati részén – pszichoszociális módszerekkel, úgynevezett utcaszínházakkal próbálják a katasztrófasújtotta vidékek, elsősorban halászatból élő lakóit gyógyítani.

Szőke László

Van miért, mert például a képen látható apa meggyőződése, hogy gyerekének bőre a cunami miatt fehéredett ki: a feleség túlságosan megijedt.

[caption id="" align="aligncenter" width="220"] A gyerek bőrszínéért is a cunami a felelős. (fotó: ifj. Haáz Sándor)
[/caption]

Segítőkész megszállás
Srí Lanka olyan hangulatú ország, ahol – ha sokat jársz-kelsz a helyiek között – egész nap köszönsz mindenkinek, pedig senki sem ismer. A fehér bőrszín errefelé egzotikumnak számít. Az utcákon mindenki rádmosolyog, kedves, kérdez, aztán megy a dolgára – mondja ifj. Haáz Sándor fotós, aki éppen a napokban tért vissza Srí Lankáról, ahová a Magyar Ökumenikus Segélyszolgálat munkatársait kísérte el.

A nemzetközi segelyszervezetek többsege Srí Lanka déli, észai vagy keleti részére koncentrál, mert mindenki azt feltételezte, hogy legalabb az ország – fővárost is magába foglaló – nyugati részéről gondoskodik majd az állam. Nem így történik. Egész Colombó megyében mindössze 9-10 ház épült fel a múlt évben, az emberek többsege meg mindig átmeneti szállásokon, menekülttáborokban lakik – mondja Csizmadia Sándor, a Magyar Ökumenikus Segélyszolgálat kinti programigazgatója.

A szerevzetnek három irodája működik az országban: egy északon, egy délen és egy a fővárosban, Colombóban. Az északi projektek haladnak nehézkesen a Tamil Tigrisek és a hatóságok közti villongások miatt, de a legnagyobb problémát nem ez, hanem a klíma és a trópusi betegségek jelentik az európaiak számára.

Utcaszínházzal gyógyítók?
A nyugaton kialakult pszichológiai módszerek nem mindig működnek Ázsiában. Különösen nem egyszerű halászok esetében, tolmácson keresztül. A szakértők abban hisznek, hogy a hagyományos utcaszínház által nyújtott pszichoszociális segítséggel a közösségek jobban fel tudják dolgozni a katasztrófát. Ez egyben terápiás módszer is.

Az utcaszínház különben évezredek óta jelen van ebben a térségben, és nagyon közel áll a Srí Lanka-i emberekhez, akik erősen kötődnek ehhez a műfajhoz, ezért ezen keresztül sokkal hatékonyabban lehet segíteni a katasztrófa pusztításának feldolgozását. Legalábbis ezt remélik a nemzetközi segélyszervezetek.

Matara körzetben eddig egy tíznapos kísérleti projektum zajlott a magyar ökumenikusok szervezésében. Harminc előadást tartottak harminc helyszínen, szinte az összes cunami által érintett halászfaluban. Több mint 3000 lakos vett részt az eseményeken a tíz nap alatt.

Miért éppen Srí Lanka?
A különböző országokban működő komolyabb segélyszerevezetek tömörültek, működésüket összehangolják. A Magyar Ökumenikus Segélyszolgálatnak ebben a "leosztásban" jutott Srí Lanka és Thaiföld, ezért Srí Lanka és nem mondjuk Indonézia – magyarázta Csizmadia Sándor, amikor azt firtattuk, miért éppen Srí Lanka?

A 2004. végi szökőár a szigetország partjainak kétharmadán mintegy egymillió lakost érintett. Több mint 35 ezren meghaltak, mintegy 21 ezren megsérültek, 1500 gyermek maradt árva. 150 ezer lakhely omlott össze. Több mint félmillióan laknak még mindig menekülttáborokban.

365 millió forint érkezett a térségbe

Fontosabb projektek:

Moratuwa Zöld Közösségi Házak – A Segélyszervezet egy 15 lakasból alló komplexumot épít fel a Panadura folyó partján. A komplexum teljes területén őshonos növényzetet telepít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet partnerszervezete, az IUCN – The World Conservation Union.

A segélyszervezet közel 200 ház újjáépítését végzi el, amivel gyakorlatilag teljesen újjáépülnek egy 3000 fős település házai. Délen a Segélyszervezet megépíti a falu teljes úthalozatát is.

Pottpathi – Ezt a kis falut nemcsak a cunami, hanem a sok évig tartó polgárháború is megtépázta. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egy 60 gyermeket befogadó óvodát épít teljes felszereléssel, és 3 évig működteti.

Moratuwa Zöld Közösségi Házak – A Segélyszervezet egy 15 lakasból alló komplexumot épít fel a Panadura folyó partján. A komplexum teljes területén őshonos növényzetet telepít a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet partnerszervezete, az IUCN – The World Conservation Union.

A segélyszervezet közel 200 ház újjáépítését végzi el, amivel gyakorlatilag teljesen újjáépülnek egy 3000 fős település házai. Délen a Segélyszervezet megépíti a falu teljes úthalozatát is.

Pottpathi – Ezt a kis falut nemcsak a cunami, hanem a sok évig tartó polgárháború is megtépázta. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet egy 60 gyermeket befogadó óvodát épít teljes felszereléssel, és 3 évig működteti. A gyerek bőrszínéért is a cunami a felelős. (fotó: ifj. Haáz Sándor) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!