Hírek

2006.09.18. 09:48

Ezrek követelték Gyurcsány lemondását

Vasárnap éjjel még ezrek követelték Budapesten a Parlament előtt a Gyurcsány-kormány lemondását, hétfőre azonban csak néhány tucat tűntető maradt erős rendőri biztosítás mellett az Országház előtt gyertyákkal, nemzeti színű zászlókkal.

BAMA

A tűntetők az után özönlötték el a Kossuth teret, hogy egy nyilvánosságra került hangfelvételen a miniszterelnök elismerte: a kormány másfél évig módszeresen hazudott az országnak, és szándékosan nem számolt be a választási kampányban a tervezett megszorításokról.

Az összegyűlt tömeg „Vesszen a kormány”, „Áruló”, „Takarodj” „Elkúrtad” „56, 56” szavakat skandálták, kiabálva, fütyülve követelték a kormány lemondását. A tűntetés kezdetekor már több száz rohamrendőr sisakban, pajzsokkal felszerelve állta útját a tűntetőknek, s közben teherautón fém kerítéseket hoztak a rendőrök. A téren megjelent a MIÉP elnöke, Csurka István is, aki nemzetgyűlés összehívását követelte, illetve arra buzdított mindenkit, hogy segítsen kiszorítani az ország vezetéséből.

A tűntetők egy csoportja a tömegből kivált, és Gyurcsány Ferenc budai házához ment, azonban a körülbelül 20 fős csapatot az ott biztosító rendőrök az utca végéről visszafordították. A Kossuth térről egy másik, népesebb csapat is elindult, ők a Várba mentek, és a Sándor-palota előtt új választások kiírását követelte a köztársasági elnöktől. Hajnalra azonban a tűntetők mind kevesebben maradtak, reggelre már csak mindössze 200 fő maradt a Parlament előtt, a rendre ekkor már csak 70-80 rendőr vigyázott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!