Hírek

2006.11.06. 09:22

A Fidesz szerint összeomlott az idei büdzsé

A kormány benyújtotta a parlamentnek az ez évi, azaz a 2006-ra szóló költségvetés módosítására vonatkozó törvényjavaslatot. A kabinet meg kívánja változtatni a központi költségvetés, illetve a tb-alapok hiányára vonatkozó tételeket, ezenkívül néhány adósságátvállalással kapcsolatos tételről is rendelkezik.

É. S.

Az ez évi büdzsé kiadási főösszegét 7844,9 milliárd forintban, míg bevételi főösszegét 5923,5 milliárd forintban kívánják meghatározni, így az ez évi hiány 1921 milliárd forintra változik. A nyugdíjbiztosítási alap ez évi hiánya továbbra is nulla forint lesz, az egészségbiztosítási alap deficitje viszont 158 milliárd forintot tesz ki. A törvényjavaslat rendelkezik arról, hogy az Országgyűlés 2006. december 31-i hatállyal elengedi a Magyar Televízió Rt.-nek a magyar állammal szemben fennálló, legfeljebb 4,06 milliárd forintos tartozását. A magyar állam jelentős összegű hitelt vállal át a Nemzeti Autópálya Zrt-től (NA). A központi költségvetés terhére a NA-nak a Magyar Fejlesztési Bankkal, valamint a kereskedelmi bankokkal szemben fennálló, együttesen legfeljebb 415,9 milliárd forintos hitel tartozását legkésőbb év végéig átvállalhatja.

„Az idei költségvetéshez benyújtott módosítás azt jelenti, hogy tovább emelkedik az államháztartás hiánya és újabb hiteleket kell felvenni” – mondta vasárnap Tállai András. A Fidesz országgyűlési képviselője szerint a hiány mértéke több mint tíz százalék lesz, és az államadósság növelésére kér az országgyűléstől felhatalmazást a kormány. „Páratlan, hogy az év utolsó hónapjaiban a következő évi költségvetést és az adott évi költségvetés módosítását egyszerre tárgyalja a parlament” – hangoztatta Tállai. A fideszes honatya szerint „kártyavárként összeomlott az idei évi költségvetés” melynek „bevételi és kiadási számai valótlanok, hazugságokra épülnek”, s így a pénzügyminiszternek le kellene mondania.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!