Hírek

2006.11.22. 17:33

Hadat üzentek a kamarák

Hadat üzent a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Gyógyszerészkamara a Parlament által hétfőn elfogadott egészségügyi reformcsomagnak. A kamarák a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Bánky Bea

„Arcpirító”, „a társadalom érdekeit mélyen sértő”, „katyvasz-törvény”. Ezekkel a jelzőkkel illette Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az egészségügyi reformcsomag első részét, amelyet a Parlament hétfőn fogadott el. „Kontárok és etikailag elmarasztalható szakemberek ezután ellenőrzés nélkül gyakorolhatják hivatásukat” – nyomatékosította Éger szavait Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara (MGYK) elnöke.

A törvénytervezetben szereplő kötelező kamarai tagság április elsejei eltörlése megítélésük szerint elsúlytalanítja a kamarákat, elsősorban a szakmai-etikai normák ellenőrzését teszi lehetetlenné.

„Nem félünk attól, hogy önkéntes lesz a kamarai tagság, ettől féljenek a betegek” – mondta Éger István. Lapunk kérdésére elmondta: a betegek szempontjából azért veszélyes az intézkedés, mert egy esetleges etikai vétség, műhiba esetén ezután nem tudják lefolytatni az orvos ellen induló eljárást. Eddig egy súlyos szakmai hibát elkövető vagy etikai normákat megszegő orvost kizárhattak a kamarából, ami azt jelentette, hogy nem praktizálhatott tovább Magyarországon. Így viszont szinte borítékolható, hogy az az orvos, aki ellen vizsgálatot indít a kamara, még aznap következmények nélkül kilép a testületből.

Ez azért nem jelenti automatikusan azt, hogy az orvos „hibája” büntetlen marad. A sértett beteg ugyanis továbbra is kezdeményezhet polgári pert, illetve műhiba gyanúja esetén az orvost foglalkoztató kórház vezetősége is indíthat belső vizsgálatot, utóbbi esetben a beigazolódott vétség legsúlyosabb szankciója a doktor elbocsátása lehet. Az új szabályozásnak megfelelően az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) hatáskörébe kerül az etikai vétségek kivizsgálása.

A szakma felhígulását eredményezheti az is, hogy a kórházak tervezett átalakítása miatt 15-20 ezer egészségügyi dolgozó – köztük 3-4 ezer orvos, elsősorban belgyógyászok, sebészek és szülészorvosok – veszítheti el állását. Egy lapinformáció szerint 26 kórházban szűnhet meg az aktív ellátás. Így a komlói, a siklósi, a kiskunfélegyházi, a szikszói, a móri, a komáromi, a pásztói, a marcali, a mezőtúri, a szolnoki MÁV-, a bonyhádi, a celldömölki, a sárvári, a zirci, a sümegi, a nagykőrösi, a kisbéri, a kapuvári, a harkányi és a várpalotai kórházakban dolgozók veszíthetik el állásukat.

Hasonló helyzetbe kerülhet a fővárosban a Sportkórház, a Schöpf-Mérei, a Szent Ferenc, a Szent Rókus kórházak, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet, valamint a soproni állami szanatórium. A végső döntést a regionális egészségügyi tanácsok hozzák meg, a szaktárca javaslata csak akkor lép hatályba, ha helyi szinten nem tudnak megegyezni.

A MOK és a MGYK bejelentette: a köztársasági elnökhöz fordulnak. Arra kérik Sólyom Lászlót, ne írja alá a törvénytervezetet, hanem küldje azt előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz, mert megítélésük szerint az tele van az alaptörvénynek ellentmondó passzusokkal. Wéber Ferenc, a Köztársasági Elnöki Hivatal szóvivője lapunknak elmondta: az államfőnek minden törvényt meg kell vizsgálnia alkotmányossági szempontból, függetlenül attól, hogy kérik-e erre vagy sem. Ez a körülmény egyébként nem befolyásolhatja a döntésben. Hozzátette: Sólyom László a következő napokban veszi kézhez a dokumentumot, amelynek átvizsgálására 5 nap áll rendelkezésére, mivel sürgős kihirdetést kért tőle az Országgyűlés.

Hol vehetünk januártól gyógyszert?

Januártól a nagy áruházláncokban, drogériákban és benzinkutaknál is kaphatóak lesznek egyes vény nélküli készítmények, illetve minden olyan árusítóhelyen, amelyik vállalja a feltételeket. Az elfogadott patikaliberalizációs törvény olyan nem receptköteles orvosságokat kíván elérhetőbbé tenni, melyek esetleges nagy mennyiségű fogyasztása sem életveszélyes.

A fájdalom- és lázcsillapítókat, allergia elleni készítményeket nem lehet majd a polcokról leemelni, azokat zárt szekrényekben tartják majd. Az eladók csak 14 éven felülieket szolgálhatnak ki. Patikát ezentúl bárki alapíthat, aki ebben üzleti lehetőséget lát, ugyanakkor hosszabb nyitvatartást, internetes rendelési lehetőséget, házhoz szállítást kell vállalnia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!