Hírek

2006.12.04. 10:27

Vitték a pénzt a gazdák

Baranya nem sorolható a nagy megyék közé ha az agrártermeléssel foglalkozók számát nézzük, de teljesítményében mindenképpen az első három közé tartozik az országban.

Kaszás Endre

A megye termelési adottságai kiválóak, a mezőgazdaság szervezettsége mindenkor kiemelkedő volt. Ezeket jól sikerült kihasználni az európai uniós tagságunkat követően. Ebben komoly érdemei vannak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Baranya megyei kirendeltségének, amely létszámát tekintve (29 fő) az egyik legkisebb az országban.

– Technikai ellátottságunk, elhelyezésünk, a munkatársak felkészültsége, ambíciója és rutinja kiváló, ennek köszönhetően az agrártámogatások igénylésének, elszámolásának bonyolultsága ellenére a legtöbb feladattal elsőként végzünk az országban. A titok nyitja egyszerű: ott és annak kell gyorsan segíteni, ahol és akinél erre szükség van. Ebben az FVM-hivatal falugazdászai és a területi agrárkamara szaktanácsadói segítenek a legtöbbet. Ők azok, akik fizikailag és emberileg is közel állnak a termelőkhöz. Módszereinket egyre több megyében alkalmazzák sikeresen – beszélt a kialakított Munkakultúráról Gróf László hivatalvezető.

– Az idei esztendő nagyon nehéz év volt, feladataink a támogatási jogcímek számának növekedése miatt jelentősen megnőttek. A 2004. és 2005. évben a rekordtermések a gabonaintervencióban majdnem megoldhatatlan feladat elé állítottak bennünket. Hogy a gondokat sikeresen oldjuk meg, abban sokat segített a megye mezőgazdasága minden szereplőjének pozitív hozzáállása.

Csaknem kéttucatnyi jogcímre 2006-ban mintegy 19 milliárd forint támogatást fizetett ki a hivatal Baranya megyében. Ezek közül kiemelkedik az agrárkörnyezet- gazdálkodási kategória, amely egymaga csaknem 2,7 milliárd forintot vonzott a megyébe. Az említett jogcímeken kívül Baranya megye mezőgazdasági termelői és a vidéki térség más szereplői sikeresen pályáztak AVOP-támogatásokra, amelyek vidékfejlesztési támogatások. A Dél-Dunántúl régió támogatásából Baranya megye 44 százalékban részesült.

– Fontos feladatunk az elnyert támogatások jogosultságának és felhasználásának ellenőrzése, amit egy kis létszámú, de dinamikus ellenőri csapat végez. A területalapú támogatások ellenőrzéséhez korszerű GPS készülékeket használunk, megfelelő térinformatikai támogatottsággal. Az eddigi brüsszeli és számvevőszéki ellenőrzések megyénkben minden rendben találtak a kirendeltség munkájával kapcsolatban, amely egyben azt is jelenti, hogy a megye mezőgazdasági termelői a vizsgált és ellenőrzött esetekben szabályszerűen és a valóságnak megfelelően igénylik a támogatást – számolt be az ellenőrzési tapasztalatokról Gróf László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!